NOS NieuwsAangepast

Overdekte mangrove bevalt hitsige vlinders iets te goed

  • Roel Pauw

    Verslaggever

  • Roel Pauw

    Verslaggever

De regen klettert met bakken neer op de grote glazen koepel van de mangrove van Burgers' Zoo. Maar binnen is het een aangename 25 graden. Enorme vlinders klapwieken loom tussen de vers aangeplante bomen door.

Het ziet er nog een beetje uit als een nieuwbouwtuin, maar dat komt allemaal goed, zegt hoofdverzorger Eric Hermeling. "Toen Burgers' Zoo in 1988 de Bush aanlegde, zag dat er ook nog wat kaaltjes uit, maar nu komen er elk jaar tonnen snoeiafval vandaan. Dit nieuwe ecosysteem moet zich nog helemaal settelen en daarbij kunnen we nog voor grote verrassingen komen te staan."

Hoofdverzorger mangrove Eric Hermeling

Een van die verrassingen is dat de vlinders inmiddels onbekommerd aan het paren zijn geslagen: op de planten zitten eitjes en veel bladeren laten vraatsporen van rupsen zien. "Dat is eigenlijk niet de bedoeling, maar we weten nog niet zo goed hoe we dit moeten voorkomen."

Knagende reptielen

De leguanen, die ook vegetariërs zijn, mogen in elk geval nog niet naar binnen. Eerst moeten de planten wat robuuster zijn om het tempo van de knagende reptielen bij te kunnen houden.

Niet alleen voor de verzorgers is het allemaal nieuw, voor de dieren is het dat ook. "Twee zeekoeien die voorheen in de Bush verbleven, wonen nu hier. Het water in deze lagune is wat dieper dan wat ze gewend waren en dat vonden ze best eng. Eentje zat een tijd met z'n poten aan een boomstam vastgeklemd, maar nu zijn ze het hele bassin wel aan het verkennen."

En daar komen ze allerlei visjes tegen en een paartje rosse fluiteenden.

Vlinders in de mangrove

De mini-mangrove (3000 vierkante meter) is afgeleid van een natuurgebied in Belize dat Burgers' Zoo al jaren financieel ondersteunt. Dat lijkt met zijn grootte van 235 vierkante kilometer wel tegen een stootje te kunnen, maar toch is het zelfs daar uitkijken geblazen, zegt directeur Alex van Hooff.

"De buren daar zijn landbouwers en die spuiten volop bestrijdingsmiddelen, die via het water ook dat natuurgebied binnensijpelen."

Sommige dierentuinen claimen dat ze een soort Ark van Noach zijn waarmee ze bedreigde dieren kunnen redden.

Directeur Alex van Hooff

Gisteren waarschuwden wetenschappers dat we hard op weg zijn naar wat de zesde mass extinction wordt genoemd, het uitsterven van minimaal 75 procent van alle diersoorten op aarde. Overbevolking en overconsumptie zijn de boosdoeners.

Van Hooff: "Sommige dierentuinen claimen dat ze een soort Ark van Noach zijn waarmee ze bedreigde dieren kunnen redden. Die taak moet je niet overschatten. Het belangrijkste wat wij kunnen doen is onze bezoekers laten zien hoe mooi de natuur is en dat die het beschermen waard is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl