Gerrit Braks (links) bij de opening van een proefstation voor de varkenshouderij in Rosmalen, 1987
NOS NieuwsAangepast

Oud-landbouwminister en -Senaatsvoorzitter Gerrit Braks overleden

Oud-minister van Landbouw Gerrit Braks is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij was in de jaren 80 negen jaar Landbouwminister voor het CDA en trad af toen de PvdA het vertrouwen in hem opzegde vanwege de visserijaffaire. CDA en PvdA zaten toen samen in het kabinet-Lubbers III.

Oud-minister Gerrit Braks overleden

De visserijaffaire ging over het vermoeden van fraude door vissers. Zij vingen meer dan ze eigenlijk mochten, en het toezicht hierop door het ministerie van Braks zou tekort zijn geschoten.

Braks kreeg als minister ook te maken met milieuproblemen door mestoverschotten. Hij schreef daar met VVD-minister Winsemius een plan van aanpak voor dat jaren het Nederlandse mestbeleid heeft bepaald. Ook voerde hij moeizame onderhandelingen in Brussel over Europese afspraken op landbouw- en visserijgebied.

Gerrit Braks demonstreert als CDA-lid van de Eerste Kamer tegen Landbouwminister Jozias van Aartsen die de varkensstapel wil verkleinen, 1998

Braks werkte tien jaar op het boerenbedrijf van zijn ouders en klom daarna in de jaren zestig op van landbouwadviseur tot de permanente vertegenwoordiger van Nederland in de EEG, later de EU. Hij bepaalde daar mede de visquota, melkquota en mestquota. Begrippen waar hij later als Kamerlid en minister opnieuw mee te maken kreeg.

Hij was voorstander van de Europese Unie omdat hij, geboren in 1933, als kind de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt. Verder dan strijden aan de onderhandelingstafel moest het nooit meer komen, vond hij.

Na zijn ministerschap was hij van 1991 tot 1996 voorzitter van de KRO. Van 1991 tot 2003 was hij lid van de Eerste Kamer. De laatste twee jaar ook als voorzitter.

Gerrit Braks als interim-burgemeester van Eindhoven bij het burgemeestersreferendum, met winnaar Rob van Gijzel (links) en Leen Verbeek, 2008

CDA-voorzitter Peetoom typeert Braks als een warme, moedige man met een groot hart. "Echt iemand uit Brabant met gevoel voor traditie, voor verenigingen en voor mensen. Hij vond dat politiek betekent dat je moet kunnen uitleggen waar je voor staat, ook als dat moeilijk is."

Ze benadrukt dat hij met zijn achtergrond de boeren snapte en dat hij begreep dat hervormingen in de landbouw nodig waren. "Dat was niet makkelijk. Maar hij is het nooit uit de weg gegaan en hij heeft belangrijke dingen gedaan." Behalve het mestbeleid noemt zij ook maatregelen op het gebied van milieu en dierenwelzijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl