Wateroverlast in Made (NB)
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Overlast door natste julidag in 17 jaar, maar wel te weinig regen

De overvloedige regenval heeft vanochtend op diverse plekken voor overlast gezorgd. Toch zegt het KNMI dat het nog steeds te droog voor de tijd van het jaar is.

De weerman van RTV Rijnmond vertelt dat in de afgelopen 24 uur bijna net zoveel regen is gevallen als normaal in de hele maand juli.

De meeste regen werd voorspeld voor in Zeeland en Brabant: 30 tot 40 millimeter. In de voetgangerstunnel van Roosendaal stond water, in het gloednieuwe station van Breda was lekkage.

In Etten-Leur kon het riool het water niet aan. In een woning daar kwam het rioolwater via de wc de woning in. Het sijpelde vervolgens via de gang de kruipruimte in, schrijft Omroep Brabant.

De jaarmarkt in Vinkeveen heeft ook last van de regen: vier kramen zijn ingestort.

Ook het verkeer had last van de overvloedige regen. Bij Lunteren stond de A30 blank. Hierdoor moest een rijstrook worden afgesloten.

Wateroverlast op de A30

Knooppunt Kleinpolderplein op de A20 naar Hoek van Holland is een tijd dicht geweest vanwege het water.

De ochtendspits was, hoewel het vakantie is, juist langer in plaats van korter dan gemiddeld. Volgens de ANWB stond er vanochtend iets voor negenen 160 kilometer file, in plaats van de gebruikelijke 80. Er is ook een voordeeltje: het natuurbrandgevaar is geweken. Doordat het lange tijd regent, kan het vocht goed in de bodem doordringen.

Natste julidag sinds 1999

Volgens weersite Weerplaza is het de natste dag in juli sinds 1999. Op zeker achttien stations van het KNMI viel meer dan 20 millimeter regen. Dat kwam nooit eerder voor sinds het begin van de metingen met automatische weerstations in 1951.

Sinds 1999 wordt elk jaar hetzelfde aantal apparaten gebruikt waarmee de hoeveelheid wordt gemeten. Daarom spreekt het KNMI van de natste julidag in zeventien jaar.

In de middag wordt het vanuit het westen op steeds meer plaatsen droog, verwacht Weerplaza. Vanavond en vannacht blijft het ook droog.

Deze natte zomerdag leidt er overigens niet toe dat het neerslagtekort van de laatste maanden verleden tijd is. Volgens het KNMI valt er dit jaar nog steeds gemiddeld 141 millimeter te weinig. Het neerslagtekort wordt berekend met de gegevens van dertien weerstations in het land.

Advertentie via Ster.nl