Ronald Mulder
NOS SportAangepast

Ambitieus Nederland gaat voor top-10 op World Games

2017 is dan wel geen olympisch jaar, het is wel een jaar waarin de World Games worden gehouden. Een evenement voor sporten als korfbal, driebanden, squash en inline-skaten. Mét een stevige Nederlandse delegatie.

Het Nederlandse team is van 20 tot en met 30 juli in het Poolse Wroclaw te herkennen zoals een Nederlandse afvaardiging altijd is te herkennen: in het oranje.

Een groep van bijna tachtig atleten, die in vijftien sporten in actie komt. Ronald en Michel Mulder zijn er bijvoorbeeld. Zij doen mee bij het inline-skaten. Biljarter Dick Jaspers doet een gooi naar het goud bij het driebanden.

Biljarter Dick Jaspers

Het lijkt logisch dat er een soort Team NL is bij zo'n evenement, maar dat is niet altijd zo geweest. "NOC*NSF wilde dit evenement niet altijd ondersteunen", zegt chef de mission Jan Sjouke van den Bos.

"Het korfbalverbond heeft het initiatief genomen om deze sporten wel te verbinden en om te proberen wel een Nederlands teamgevoel te creëren. Er is een bijdrage van 50.000 euro gekomen van NOC*NSF. Dat is niet heel veel geld, maar ik ben er wel positief over. Dit is namelijk een gebaar waarmee we verder kunnen komen."

De Nederlandse ambitie bij de Olympische Spelen is altijd om in de top-10 te eindigen van het medailleklassement. Die ambitie neemt Van den Bos over als het gaat om de komende World Games.

"Ik denk dat we kans hebben op ongeveer vijf keer goud en vijftien medailles. Die ambitie bij de afzonderlijke sporters is er zeker. Ik denk dat er een goede kans bestaat dat we dat gaan halen."

De sporters op de World Games staan niet vol in de aandacht. In Polen zijn geen grote blikvangers als Usain Bolt of Michael Phelps. "Het is een no-nonsense evenement. De atleten hebben niet de meest glimmende schoenen of pakken. Ze zitten allemaal in eenvoudige hotels of ze verblijven op de universiteiten van Wroclaw", aldus Van den Bos, voormalig bondscoach van de Nederlandse korfbalploeg.

"Het is pure sport, waarbij de atleten onvoorstelbaar veel werk verzetten. Ik vraag me af of de zogenaamde verwende atleten, die altijd in de belangstelling, staan, dat ook allemaal kunnen."

Jan Sjouke van den Bos

De wens van veel sportbonden op de World Games is om toch een keer op de grote Olympische Spelen terecht te komen. Het IOC vindt nu ook dat de World Games een opstap moeten zijn naar dat niveau.

Karate en sportklimmen (boulderen) zijn volgende week bijvoorbeeld in Polen te bewonderen, maar zijn in 2020 olympisch. Van den Bos: "Je ziet ze naar de Olympische Spelen toegroeien, dat is mooi."

"Rugby sevens komt er ook vandaan, maar eigenlijk moet ongeveer tien procent van de sporten heen en weer kunnen schuiven in een soort promotie-degradatieregeling. Dan is het een uitdaging om de aspiraties die ze hebben vorm te geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl