Fethullah Gülen in het interview met Reuters
NOS NieuwsAangepast

Gülen zou uitlevering aan Turkije accepteren en VS niet ontvluchten

De Turkse islamitische geestelijke Fethullah Gülen verzet zich naar eigen zeggen niet tegen een uitlevering aan Turkije als de regering van president Trump in zou stemmen met het uitleveringsverzoek van Ankara. Volgens de Turkse president Erdogan is Gülen de leider van een terroristische beweging die achter de mislukte staatsgreep zit in Turkije, bijna een jaar geleden.

In een interview met persbureau Reuters herhaalt Gülen (79) dat hij niets met de couppoging te maken heeft. "Ik heb nooit steun gegeven aan een coup. Elke verandering moet het gevolg zijn van een verkiezing. Het is belangrijk dat de democratie niet wordt beschadigd."

Gülen zou uitlevering aan Turkije accepteren en VS niet ontvluchten

Tegen de Amerikaanse radio-omroep NPR, waar hij ook is geïnterviewd, zegt Gülen dat hij de militairen achter de coup zou hebben afgeraden om militair in te grijpen tegen Erdogan. "Ik ben altijd tegen militair ingrijpen geweest. Als een van hen mij had gebeld, had ik gezegd: je pleegt hiermee moord."

Geruchten

Gülen woont in ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De Turkse regering heeft Washington gevraagd om hem uit te leveren, maar vooralsnog acht de VS de betrokkenheid van Gülen bij de staatsgreep niet bewezen.

De Turkse geestelijke zegt dat hij opgelucht was door het vertrek van Michael Flynn, Trumps voormalige veiligheidsadviseur. Flynn moest weg vanwege zijn verzwegen contacten met Russen, maar hij had in 2016 ook lobbywerk verricht voor de Turkse regering en was gebeten op de uitlevering van Gülen. Flynns vertrek heeft Gülen een handje geholpen, erkent hij.

De Turkse regering beschuldigde Gülen er in februari van dat hij naar Canada wilde vluchten om uitlevering te voorkomen. "Er is niets waar van die geruchten", zegt Gülen tegen Reuters. "Als de VS mij wil uitleveren, dan zal ik ook naar Turkije gaan."

Executie

Tegen NPR zegt de geestelijke dat hij de gevolgen van de uitlevering zou accepteren. "Dit zijn mijn laatste levensjaren, ongeacht een beslissing om me te vermoorden, te vergiftigen of de doodstraf in te voeren om me op te hangen."

Mocht het ooit tot een executie komen, heeft Gülen een laatste wens. "Ik zou zeggen, over degene die al dit lijden en de onderdrukking van duizenden heeft veroorzaakt, dat ik hem in zijn gezicht zou willen spugen." Gevraagd of hij op Erdogan doelt, antwoordt hij bevestigend.

Herdenkingen

Deze week zijn er in Turkije, maar ook erbuiten, herdenkingen georganiseerd voor de couppoging die vorig jaar op 15 juli werd gedaan. Gisteravond kwamen zo'n 500 Turkse Nederlanders in Apeldoorn bijeen voor zo'n herdenking.

Het was de bedoeling dat de Turkse vicepremier Türkes er ook bij zou zijn, maar de Nederlandse regering stond niet toe dat hij kwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl