'Veel dichter bij Trump dan dit komt het niet'

Aangepast
AFP

"De mails die Donald Trump jr. heeft vrijgegeven tonen aan dat hij heeft gelogen", zegt correspondent Arjen van der Horst. "Begin dit jaar zei Trump jr. nog dat hij geen ontmoetingen met de Russen heeft gehad en niet met ze gesproken heeft over de presidentsverkiezingen."

Nadat The New York Times herhaaldelijk over het e-mailverkeer had gepubliceerd, kwam Trump jr. vandaag zelf naar buiten met de mails, "om volledig transparant te zijn". "Een vlucht naar voren, maar toch merkwaardig", vindt Van der Horst. "Wat hij eerder zei, blijkt dus gewoonweg niet waar te zijn."

Ontmoeting met advocate

Uit de mailwisseling blijkt dat Trump jr. via een tussenpersoon contact heeft gehad met een Russische advocate die banden zou hebben met het Kremlin. In de mails krijgt de oudste zoon van Donald Trump uitzicht op belastende informatie over de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton.

Op 9 juni vorig jaar ontmoet Trump jr. de advocate in New York. En hij was niet alleen. Ook Jared Kushner, de schoonzoon en belangrijkste adviseur van de president, en campagneleider Paul Manafort zijn erbij.

Trump jr. erkende dit weekend dat de ontmoeting had plaatsgevonden, na een verhaal in The New York Times. Maar onderwerp van gesprek was volgens hem de adoptie van Russische kinderen.

Het gaat om documenten die belastend zijn voor Hillary en zeer bruikbaar zijn voor je vader.

Mail naar Donald Trump jr.

Uit de mailwisseling blijkt nu iets totaal anders. Er staat dat de advocate hem belastende informatie zou aanbieden namens de Russische overheid. "Het gaat om documenten die belastend zijn voor Hillary en zeer bruikbaar zijn voor je vader. (...) Het is zeer gevoelige informatie die deel uitmaakt van de steun van de Russische regering voor Donald Trump."

Hoe zit het precies met de rel rond Trump jr.?

In hoeverre schaadt dit nieuws de president? Van der Horst: "Het is niet het harde bewijs dat het campagneteam van Trump heeft samengespannen met Rusland. Maar het laat wel zien dat Trump jr. bereid was om belastende info over Clinton van de Russen te ontvangen."

President Trump zelf zegt dat hij pas afgelopen weekend voor het eerst hoorde over de ontmoeting. "Maar bij die ontmoeting waren wel zijn zoon, zijn schoonzoon en zijn campagnevoorzitter aanwezig", zegt Van der Horst. "Veel dichter bij Trump dan dit komt het niet."

Hebben medewerkers van de president samengespannen met het Kremlin, om Hillary Clinton te beschadigen en zo de verkiezingen te winnen? Eerdere beschuldigingen leidden tot veel ophef.

Zo werd veiligheidsadviseur Michael Flynn ontslagen. Hij loog tegen vice-president Pence over zijn contacten met de Russische ambassadeur. Jeff Sessions, minister van Justitie, verzweeg tijdens een hoorzitting onder ede dat hij de Russische ambassadeur had ontmoet. En Trumps schoonzoon Jared Kushner vertelde bij zijn benoeming als adviseur van het Witte Huis niet dat hij zeker drie ontmoetingen had met hooggeplaatste Russen.