EPA
NOS Nieuws

Trump pas volgend jaar naar Groot-Brittannië

Het staatsbezoek van president Trump aan Groot-Brittannië is verschoven naar 2018. Premier Theresa May was de eerste regeringsleider die de Amerikaanse president kort na diens inauguratie in januari uitnodigde, maar het is niet gelukt een datum te prikken.

Trump is dit jaar al twee keer in Europa geweest, hij staat op het punt naar president Macron in Parijs te gaan en verder staat er nog een reis naar Azië op het programma. Maar Londen en May moeten nog geduld hebben.

"Het is puur een agenda-kwestie", zei een hoge functionaris in Washington tegen persbureau Reuters. "Het is niet gelukt een datum vast te stellen die iedereen schikt. We kijken nu naar volgend jaar."

Petitie

Dat Theresa May de Amerikaanse president zo snel uitnodigde, kwam haar op nogal wat kritiek te staan. Diplomaten vonden dat ze erg vroeg was met haar handreiking en voorzitter John Bercow van het Lagerhuis weigerde zelfs Trump te ontvangen.

Honderdduizenden Britten tekenden een petitie tegen Trumps staatsbezoek, vooral vanwege diens plannen voor een inreisverbod voor moslims.

Trump zou May daarop hebben laten dat hij helemaal geen trek heeft in een bezoek als hem in Londen protesten en demonstraties te wachten staan. De Britse regering zei vorige maand nog dat er geen sprake was van uitstel, maar de naam Trump komt dus definitief niet in de Londense afsprakenkalender voor 2017.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl