AFP

Donald Trump junior heeft een reeks e-mails vrijgegeven waarin het gaat over informatie die schadelijk kon zijn voor de campagne van Hillary Clinton. Nadat de krant The New York Times over het e-mailverkeer had gepubliceerd, besloot Trump ze zelf vrij te geven, "om volledig transparant te zijn".

Het mailverkeer tussen Trump jr. en de Britse publicist Rob Goldstone toont aan dat Trump te horen had gekregen dat de Russische regering over informatie beschikte die Clinton kon beschadigen.

"Dit is duidelijk informatie die van heel hoog komt en die erg gevoelig is", staat in een e-mail die duidt op actieve betrokkenheid van de Russen bij de campagne pro-Trump.

Aanklager

De informatie was volgens Goldstone afkomstig van de hoogste aanklager in Rusland, die nauwe contacten heeft met het Kremlin. "Hij bood officiële documenten en informatie aan over Hillary, die erg nuttig kunnen zijn voor je vader", schreef Goldstone op 3 juni vorig jaar aan Trump junior.

Die reageerde binnen een paar minuten: "Als het is wat jij zegt, vind ik het prachtig."

Goldstone regelde een ontmoeting tussen de zoon van de presidentskandidaat en een Russische advocate. Die ontmoeting kwam er ook, kort na de mailwisseling. In de Trump Tower sprak Trump jr. met Natalja Veselnitskaja in de hoop meer te horen te krijgen.

Bij dat gesprek waren volgens The New York Times ook Jared Kushner, de schoonzoon en belangrijkste adviseur van Trump senior, en campagneleider Paul Manafort.

Maar Veselnitskaja zegt dat ze nooit schadelijke of gevoelige informatie heeft gehad over Clinton "en het was ook nooit mijn intentie om die te hebben", zegt ze nu. De Russische regering kent de advocate helemaal niet, zegt het Kremlin in een verklaring.

De Amerikaanse Senaatscommissie voor Inlichtingenzaken wil zo snel mogelijk een officiële getuigenverklaring van Trump junior, en alle essentiële documenten inzien. De vraag in hoeverre de Russen zich met de verkiezing van Donald Trump hebben bemoeid, houdt de Amerikaanse politiek al sinds de campagne bezig.

Frustratie

De president zelf noemt zijn oudste zoon in een korte verklaring "een hoogstaand mens" en prijst "zijn transparantie". Inhoudelijk zei Trump niets over de zaak. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis frustreert het de president wel dat de 'Rusland-kwestie' maar voortduurt. "Hij wil dolgraag door met andere thema's."

STER reclame