De Zuidas in aanbouw
NOS NieuwsAangepast

Nederland tast in de buidel voor Europees agentschap

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

De regering is bereid om voor 250 miljoen euro een gebouw aan de Zuidas in Amsterdam neer te zetten om te verhuren aan het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Dat agentschap moet vanwege de brexit weg uit Londen.

Daarnaast trekt de regering 10 miljoen euro uit voor de organisatie, maakte minister Schippers bekend in Brussel.

De Europese regeringsleiders nemen dit najaar een besluit over de nieuwe locatie van het agentschap. Bij EMA werken zo'n 900 mensen en volgens Wouter Bos, die de lobby namens Nederland leidt, levert het daarnaast nog een veelheid aan omzet op. Al die mensen moeten eten, recreëren, naar school, ze drinken koffie, hebben partners die aan het werk gaan en betalen belasting, zegt de oud-minister van Financiën.

Leven en dood

Het agentschap neemt belangrijke besluiten over het toelaten van nieuwe geneesmiddelen. Dat is soms letterlijk een zaak van leven en dood. Zulke belangrijke en complexe besluiten moeten worden genomen op een plek waar mensen goed kunnen werken en zich thuis voelen, zegt Bos. En dat is volgens hem Amsterdam.

De grote concurrenten zijn Kopenhagen, Dublin, Milaan en Wenen. De Fransen hebben heel slim Lille naar voren geschoven: makkelijk bereikbaar vanuit Londen, de huidige vestigingsplaats van EMA. België doet Brussel als Europees centrum in de aanbieding en de Duitsers denken hoge ogen te gooien met Bonn, de voormalige hoofdstad van Duitsland.

Portugal vecht ondertussen een kleine ruzie uit met Spanje. De leus van Lissabon is Stem op een stad die in de EU blijft. Dat is een uithaal richting de Spaanse kandidaatstad Barcelona. In Catalonië, waarvan Barcelona de hoofdstad is, wordt binnenkort een referendum gehouden over onafhankelijkheid.

Glazen ingooien

Als de Catalanen ja stemmen, wil de Catalaanse premier de regio meteen onafhankelijk verklaren en daarmee automatisch uit de EU stappen. Barcelona is goed bezig om de eigen glazen in te gooien, zei de Spaanse ambassadeur deze week in El País.

Amsterdam heeft voor de gelegenheid een filmpje gemaakt waarin de stad en Nederland worden aangeprezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl