ANP
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

OM eist voorwaardelijke celstraf voor fatale brand Leeuwarden

Tegen een pandeigenaar uit Leeuwarden is een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist vanwege een brand in 2013. Daarbij kwam een 24-jarige student om het leven.

Volgens het Openbaar Ministerie is de eigenaar van het pand niet schuldig aan de oorzaak van de brand, maar heeft hij wel te weinig gedaan om het pand brandveilig te maken. Hem wordt daarom dood door schuld verweten, meldt Omrop Fryslân.

Bij de brand kwam de 24-jarige student Idsart Otte om het leven. Hij kon niet op tijd wegkomen en kwam door verstikking om het leven. Het OM vindt dat de huiseigenaar in gebreke is gebleven en oordeelt dat de man een betere verhuurder had moeten zijn.

Steekvlam

De brand ontstond op 19 oktober 2013 in een naastgelegen kledingzaak. Een medewerker was bezig met de gaskachel en een gasfles, waarna er een steekvlam ontstond. De kleding in de winkel vloog in brand en het vuur verspreidde zich snel. Daarna vlogen ook naastgelegen panden in brand.

Volgens de inspectie blijkt uit onderzoek dat er sprake was van ondeugdelijke wanden die het vuur niet lang genoeg tegen konden houden. Er was geen brandwerende scheidingsconstructie. Rook zou daarnaast vrij spel gehad hebben.

Mijn zoon en dochter hebben er ook gewoond. Wat voor vader zou ik zijn?

De verhuurder

Volgens de eigenaar van het pand kon hij niet weten dat het schortte aan de brandveiligheid. "Ik voel mij niet schuldig, maar vind het verschrikkelijk", zei de huisbaas vandaag in de rechtbank.

"Ik verklaar met de hand op mijn hart dat ik het niet wist. Had ik het kunnen weten? Met de kennis van nu wellicht wel. Dan had ik het niet verhuurd. Mijn zoon en dochter hebben er ook gewoond. Wat voor vader zou ik zijn?"

Advertentie via Ster.nl