Tijdens een actie in mei konden kinderen hun frisdrank omruilen voor water
NOS NieuwsAangepast

Minder suiker in pakjes drinken voor kinderen bij AH

Albert Heijn verlaagt het suikergehalte in meer dan veertig producten die speciaal voor kinderen zijn bedoeld. In een aantal frisdranken van het eigen merk komt 30 procent minder suiker.

Ook komt er bronwater in voor kinderen aantrekkelijke verpakkingen. Daarmee speelt de supermarktketen in op de vraag van scholen om kinderen geen frisdrank mee te geven, maar water.

Alle beetjes helpen, maar de vlag gaat hier niet uit.

Foodwatch

Voedselwaakhond Foodwatch juicht de ontwikkeling toe, vooral omdat juist in de pakjes fris en sap die kinderen mee naar school krijgen erg veel suiker zit. "Vier tot zes klontjes per pakje, soms meer dan in mierzoete cola." De organisatie verwacht dat kinderen snel zullen wennen aan het water in pakjes en dan makkelijk kunnen overstappen op kraanwater.

De Friswijzer waarop het suikergehalte in een product te zien is, komt nu ook bij het schap voor kinderfrisdrank te staan. De suiker die uit de drankjes wordt gehaald, wordt niet vervangen door zoetstoffen, laat AH weten. Het bedrijf kan niet zeggen hoe het suikergehalte van AH-producten is ten opzichte van andere merken.

Foodwatch plaatst de kanttekening dat verlaging van het suikergehalte in 40 van de 30.000 producten die AH verkoopt niet opzienbarend is. "Alle beetjes helpen, maar de vlag gaat hier niet uit."

Diabetes

"Er komen per week 1200 nieuwe diabetes-patiënten bij in Nederland en er is met name bij de kinderdrankjes een duidelijke link met diabetes en obesitas," zegt Foodwatch. "Het is niet voor niets dat 'drink suikervrij' ook in de hoofdadviezen van de Gezondheidsraad staat. Kinderen krijgen via hun drinken per jaar meer dan hun eigen gewicht aan suiker binnen."

Ook wordt de suiker in het algemeen vervangen door zoetstoffen, en daarvan is het verband met diabetes en obesitas nog niet duidelijk. "Wij roepen op tot meer onderzoek daarnaar," zegt Foodwatch, "maar we pleiten ervoor om geen zoetstof te gebruiken. Het is beter als kinderen aan een minder zoete smaak wennen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl