Iraakse militairen vieren de herovering van Mosul op IS EPA

'IS laste deuren dicht in Mosul en hing lichamen aan elektriciteitspalen'

tijd van publicatie Aangepast

IS heeft zich bij de strijd om de Iraakse stad Mosul op grote schaal schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Volgens Amnesty International werden burgers gebruikt als menselijk schild en deuren dichtgelast om te voorkomen dat mensen zouden vluchten.

De verhalen van ooggetuigen zijn te lezen in een nieuw rapport van de mensenrechtenorganisatie (.pdf), waarin ook staat dat de internationale coalitie zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden.

In het rapport vertelt een inwoner van een dorp uit de omgeving van Mosul hoe hij met anderen door IS werd gedwongen om naar de stad te verhuizen. Ze moesten als menselijk schild dienen.

Waarschuwing

Een andere man vertelt dat de deur van zijn woning werd dichtgelast. "Ze kwamen in een pick-up met een generator achterin en ze lasten het gat tussen de twee deuren dicht. Dit deden ze ook bij een huis waar honderden mensen zaten."

Mensen die toch wilden vluchten, werden volgens verhalen in het rapport doodgeschoten. Hun lichamen werden aan elektriciteitspalen opgehangen om als waarschuwing te dienen.

De publicatie van het rapport van Amnesty volgt op de herovering van Mosul door het Iraakse leger, afgelopen weekend. Het rapport beschrijft de periode van januari tot half mei.

Onvoldoende rekening

Volgens Amnesty hebben ook het Iraakse leger en de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten ernstige overtredingen begaan. Ze hielden onvoldoende rekening met de tactiek van IS.

Amnesty ontdekte een patroon van aanvallen met onnauwkeurige wapens. Een voorbeeld daarvan is de aanval van maart op de wijk Jadida. Daarbij kwamen zeker honderd burgers om het leven, terwijl het doel van de aanval was om scherpschutters van IS uit te schakelen.

Amnesty wil dat er snel een onafhankelijke commissie komt die gaat onderzoeken of het internationaal recht is geschonden. Daarbij moet er naar beide partijen gekeken worden.

STER reclame