Johanna Konta kan het amper geloven: ze is kwartfinaliste op Wimbledon
NOS SportAangepast

Wimbledon klaar voor 'Konta Cliff'

Het was gisteren een memorabele dag op Wimbledon. Natuurlijk omdat met Rafael Nadal een van de grote favorieten het veld heeft moeten ruimen. Door de marathonpartij van de Spanjaard tegen Gilles Muller kon zelfs de laatste wedstrijd op 'Manic Monday' (Djokovic-Mannarino) niet meer gespeeld worden en moest die noodgedwongen naar vandaag worden doorgeschoven.

Maar memorabel was het ook - en vanuit Brits perspectief vooral zelfs - dat er voor het eerst sinds 1973 bij zowel de mannen als de vrouwen weer een vertegenwoordiger uit het Verenigd Koninkrijk tot de laatste acht wist door te dringen. Voor Andy Murray overigens niks nieuws; hij is al voor de tiende keer op rij in Londen doorgedrongen tot de kwartfinales.

Dat het dit jaar ook Johanna Konta is gelukt, maakt het zo bijzonder. In 1973 konden de Britten voor het laatst in deze fase van het toernooi voor een mannelijke én vrouwelijke landgenoot juichen: Roger Taylor en Virgina Wade. Voor Wade waren de kwartfinales tevens het eindstation, terwijl Taylor er in de halve eindstrijd aan moest geloven tegen Jan Kodes, de latere toernooiwinnaar.

Opmerkelijke opmars

De opmars van Konta is opmerkelijk. De 26-jarige tennisster, geboren in Australië maar van Hongaarse afkomst en sinds mei 2012 in het bezit van de Britse nationaliteit, staat weliswaar zevende op de wereldranglijst, maar bij haar vijf vorige deelnames aan Wimbledon had ze alleen vorig jaar een potje weten te winnen.

Jo Durie tijdens Roland Garros in 1984

Nu heeft ze al vier tegenstanders verschalkt en doet ze de tijden herleven van Jo Durie, in 1984 de laatste Britse bij de laatste acht op Wimbledon. Maar wie weet zit er nog meer in het vat en treedt ze op nog veel grootsere wijze in de voetsporen van Virginia Wade, die precies veertig jaar geleden de titel greep door in de finale af te rekenen met Betty Stöve.

Aorangi Terrace

Dan zal Konta vanmiddag eerst moeten afrekenen met Simona Halep, die bij een overwinning doorstoot naar de eerste plaats op de wereldranglijst. Ze zal ongetwijfeld hartstochtelijk worden aangemoedigd door de toeschouwers op Aorangi Terrace, de heuvel op de All England Club die uitzicht biedt op het grote beeldscherm aan de buitenkant van Court 1.

Aorangi Terrace op Wimbledon

En bij succes zal dat befaamde bergje, dat eind jaren negentig werd omgedoopt in (Tim) Henman Hill en later (Andy) Murray Mound ging heten, wellicht voor langere tijd verrijkt kunnen worden met een nieuwe bijnaam: Konta Cliff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl