De voormalige jeugdgevangenis aan de Transformatorweg in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Overlastgevende asielzoekers mogen 's nachts niet naar buiten

Overlastgevende asielzoekers die een plek krijgen in een speciale opvanglocatie in Amsterdam moeten 's avonds en 's nachts binnenblijven. Na 22.00 uur mogen ze niet meer naar buiten, zegt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Vorige week werd bekend dat in Amsterdam een aparte opvang komt voor overlastgevende asielzoekers, die zich bijvoorbeeld schuldig maken aan discriminatie van homo's of agressie. Het gaat om een zogenoemde Extra Begeleidings- en Toezichtlocatie (EBTL) in een voormalige jeugdgevangenis.

"Mensen die naar een EBTL gaan, ondertekenen huisregels", zegt een COA-woordvoerder. "En daarin staat dat ze om 22.00 uur binnen moeten zijn. Als iemand zich daar niet aan houdt, volgen er sancties." Welke straf er dan volgt, is nog niet bekend.

Avondklok

Van een verplichte avondklok is volgens het COA geen sprake. "Dat mensen binnen moeten blijven is een overeenkomst tussen de bewoners en ons. Wij leggen dat voor en iemand gaat daarmee akkoord", zegt de woordvoerder.

Eerder wilde de burgemeester van Kampen een avondklok voor bewoners van asielzoekerscentra, maar volgens het COA kon dat niet, omdat asielzoekers dezelfde rechten en plichten hebben als andere Nederlanders. "Een azc is geen gevangenis", zei de organisatie toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl