NOS

Het was de grootste doorn in het oog van president Trump: Obamacare, de zorgwet van Trumps voorganger. De nieuwe president probeert ervan af te komen, maar zo makkelijk is dat niet. Zo is er in de Senaat, met de Republikeinen in de meerderheid, geen meerderheid voor zijn eigen zorgplan.

Op sommige plekken in de VS hebben mensen de hoop op goede gezondheidswetgeving al opgegeven. Zoals in Wise, in het uiterste westen van Virginia. Daar rijdt de Health Wagon van dokter Theresa Gardner. Zij biedt zorg aan die bijna helemaal gratis is, bedoeld voor de arme werkenden.

Theresa Gardner geeft gratis zorg aan arme patienten

In de regio rond Wise verdienen mensen vaak te veel voor overheidssteun, maar te weinig om zich te verzekeren tegen de hoge premies. Daardoor zijn ze aangewezen op de gratis zorg van de Health Wagon.

Een van Gardners patiënten is Jim Orendor. Hij moest stoppen met werken om voor zijn zieke ouders te zorgen. De premies kon hij niet meer betalen.

Jim Orendor is aangewezen op de gratis zorg van de Health Wagon

Jim belandde bij de Health Wagon. Hij is lang niet de enige die gebruik maakt van de bus. Gardner en anderen behandelen iedere dag zo'n dertig mensen. En bijna elke dag rijden ze naar een andere plaats.

Trump-stemmers

In de nieuwe zorgplannen van president Trump worden vooral ouderen en armen getroffen. En juist in gebieden als rond Wise stemden veel mensen op Trump, hier bijna 80 procent. "Hij is zoals ieder mens. Ook hij maakt fouten", zegt iemand over de president.

Jeasy Tylor verhuisde van haar huis naar een caravan

Toch verwacht dokter Gardner meer patiënten in haar kliniek. Ze heeft inmiddels een nieuwe bus, waarmee ze doorgaat met haar missie. Want over de gezondheidszorg zegt ze: "Het systeem is failliet, het was failliet en ik denk niet dat het snel verbetert".

STER reclame