Roger Federer met een return tegen Grigor Dimitrov
NOS SportAangepast

Federer soepel, Murray worstelend naar kwartfinales

Roger Federer heeft zich op Wimbledon met groot vertoon van macht voor de laatste acht geplaatst. De als derde geplaatste Zwitser had op papier een zware opponent in Grigor Dimitrov, maar de als dertiende ingeschaalde Bulgaar ging er op het Centre Court kansloos af: 4-6, 2-6, 4-6.

Dimitrov bood de 35-jarige Zwitser vroeg in de sets nog wel enig weerwerk, maar zodra de punten aan gewicht gingen winnen, gaf hij vaak niet thuis. Zo schonk hij de zevenvoudig toernooiwinnaar met een dubbele fout en vier knullige afzwaaiers vijf breaks.

De Bulgaar brak Federer in de achtste game van de derde set voor de eerste keer, maar de routinier drukte de opleving bij Dimitrov direct de kop in door terug te breken. Niet veel later was zijn zesde zege in hun zesde ontmoeting binnen.

Federer, die tegen Dimitrov 98 minuten op de baan stond en nog altijd zonder setverlies is, schaarde zich in Londen voor de vijftiende keer bij de laatste acht.

In de kwartfinales is Milos Raonic zijn volgende horde. De als zesde geplaatste Canadees, die het Duitse talent Alexander Zverev in vijf sets versloeg (4-6, 7-5, 4-6, 7-5, 6-1), hield de Zwitser vorig jaar uit de eindstrijd.

Titelhouder Murray worstelt zich langs Paire

Eerder al was Andy Murray voor het tiende jaar op rij doorgedrongen tot de kwartfinales. De 30-jarige titelverdediger vocht zich op de voor hem karakteristieke wijze langs de ongeplaatste Fransman Benoit Paire: 7-6 (1), 6-4, 6-4.

De slordig spelende Murray kwam in de eerste set tot twee keer toe een break achter. Hij mopperde wat, repareerde zwoegend de schade en was in de tiebreak weer superieur.

Andy Murray

De Schot bleef echter onvoorspelbaar. Toen hij voor 2-0 in sets serveerde, verschenen er ineens vier breakpoints op het bord. De mondiale nummer één werkte die met de nodige moeite weg. Doordrukken bleek echter niet eenvoudig. Pas toen Murray zijn vijfde breakpoint in de derde set benutte, was het Franse verzet gebroken.

De tweevoudige kampioen, als eerste ingeschaald in Londen, speelt in de kwartfinales tegen de Amerikaan Sam Querrey, die in een vijfsetter de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson van zich afschudde: 5-7, 7-6 (5), 6-3, 6-7 (11), 6-3. Querrey, die in de tiebreak van de vierde set al vier matchpoints had, is de nummer 24 op de plaatsingslijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl