Vrouwen in Jemen wachten tot ze een jerrycan met drinkwater kunnen vullen. ANP

De cholera-uitbraak in Jemen heeft inmiddels zeker 300.000 mensen getroffen, meldt het internationale Rode Kruis. Het dodental is opgelopen tot meer dan 170 en voor relatief veel patiënten verloopt de ziekte ernstig.

"Normaal gesproken herstelt ongeveer driekwart van de geïnfecteerden binnen een paar dagen, mits ze in een schone omgeving genoeg water krijgen met zout en suiker erin". Dat zegt Iolanda Jaquemet, woordvoerder Midden-Oosten van het Rode Kruis.

Verzwakt

"Nu knapt maar de helft van de patiënten zo vlot op", vervolgt Jaquemet. "De andere helft moet aan het infuus en heeft medicijnen nodig. Dat komt doordat de bevolking in Jemen ernstig verzwakt is."

De ziekte grijpt razendsnel om zich heen. Eind juni meldden de Verenigde Naties nog dat Jemen kampte met "de ergste cholera-uitbraak van de wereld". Toen stond de teller nog op zo'n 200.000 gevallen. Met ruim 300.000 gevallen is nu 1 op de 90 inwoners geïnfecteerd.

Water als luxeproduct

"De oorlog duurt al twee jaar en het land zit op zijn knieën", stelt Jaquemet. "In april begaf de riolering in de hoofdstad het. Die wordt niet gerepareerd, terwijl cholera zich verspreidt via vervuild water. Schoon drinkwater is inmiddels een luxeproduct."

Verder functioneert volgens Jaquemet nog maar 45 procent van de gezondheidsvoorzieningen. Instellingen sluiten hun deuren omdat er geen artsen meer zijn. Ook speelt het ontbreken van elektriciteit een rol. Personeel blijft ook thuis omdat het al bijna een jaar geen salaris meer krijgt.

Hongersnood

Eind mei meldde de VN al dat Jemen dicht bij een totale ineenstorting zit. Stephen O'Brien van de humanitaire afdeling van de VN zei toen dat voor bijna zeven miljoen mensen hongersnood dreigt en dat mensen sterven aan ziektes die goed behandelbaar zijn.

Het Internationale Rode Kruis probeert de gezondheidszorg weer te herstellen, repareert watervoorzieningen en wijst de vechtende partijen op hun humanitaire verplichtingen. "We kunnen dit probleem echter niet bij de wortel aanpakken. De huidige situatie is een direct gevolg van de oorlog, dus die moet stoppen", concludeert Jaquemet.

STER reclame