Jan Bols werd in 1971 Nederlands kampioen ANP

Oud-topschaatser Jan Bols is dit weekend bestolen van zijn schaatsprijzen. In de nacht van zaterdag op zondag werd er ingebroken in zijn huis in Hoogeveen. De 72-jarige Bols was op dat moment niet thuis.

"Wat kunnen die mensen daar nu mee? Voor mij en het gezin had het heel veel waarde. Als ze geld mee nemen, dat is lullig en vervelend, maar daar kom je wel overheen. Maar hoe krijg je dit weer terug? Het zijn bepaalde herinneringen die je niet kunt terugkopen", zegt Bols tegen RTV Drenthe.

Onder meer de gouden schaatsen die hij won in Inzell en Veenoord zijn weg. Ook de gouden schaatsen die Bols van Viking kreeg voor het vestigen van nieuwe wereldrecords werden meegenomen, net als enkele medailles. Daarnaast verdwenen ook tv's, een radio, boxen, erfstukken en sieraden. Een deel van de gestolen spullen lag in een kluis en werd met kluis en al meegenomen.

Het huis is volgens Bols volledig overhoop gehaald. "Alle laden die je maar kunt bedenken zijn op de kop gezet. In de slaapkamer is alle kleding uit de kasten gehaald." De plakboeken zijn tot zijn opluchting niet gestolen.

Bols werd in 1971 Nederlands kampioen. Een jaar later won hij brons op het WK allround in Oslo. Ook deed de Hoogevener twee keer mee aan de Olympische Spelen. Daar werd hij onder meer vierde op de 10.000 meter.

Groenewold

In oktober werd ook oud-schaatsster Renate Groenewold uit Assen bestolen. Bij haar werden alle gouden medailles weggenomen, net als een gouden schaatsspeld van de KNSB. "Ze hebben dozen van zolder gehaald en alle gouden medailles van de linten geknipt", vertelde Groenewold destijds.

In het geval van Groenewold waren de zilveren en bronzen medailles niet meegenomen. Bij haar werden in totaal 23 gouden medailles gestolen. Volgens RTV Drenthe zijn die nog altijd spoorloos.

STER reclame