Google Streetview

Twee islamitische kinderen uit Den Haag die niet op de klassenfoto konden, omdat ze vanwege het Offerfeest vrij hadden gevraagd, krijgen samen een schadevergoeding van vijfhonderd euro. Hun school heeft onderscheid tussen leerlingen gemaakt en dat is in strijd met de Algemene wet gelijke behandeling, zegt de kantonrechter.

De school had de fotograaf per ongeluk gepland op de dag van het Offerfeest. De directie zegt dat die afspraak niet meer kon worden verzet en dat alles is gedaan om de nadelen weg te nemen.

De ouders van de kinderen hadden een vergoeding van tienduizend euro geëist van de Maria Montessorischool, maar dat gaat de rechter te ver. De schoolfotograaf is teruggekomen om de kinderen die er eerst niet bij konden zijn alsnog individueel te fotograferen. Daardoor is er volgens de rechter geen relevant onderscheid meer tussen de islamitische kinderen en hun klasgenoten.

Schadevergoeding voor kinderen die niet op klassenfoto konden

Maar de school heeft niet aangetoond of er ook alternatieven waren voor het maken van een klassenfoto. Daardoor is op dat punt wel onderscheid gemaakt en dat is onrechtmatig.

De ouders van de kinderen zijn erg blij met de uitspraak, meldt hun advocaat. "Het staat nu zwart op wit dat een school bij het aanbieden van diensten rekening moet houden met het geloof van alle kinderen op die school", staat in een verklaring. Ze schenken de vijfhonderd euro schadevergoeding aan een goed doel.

STER reclame