President Hosni Mubarak van Egypte is opgestapt. Dat heeft vicepresident Omar Suleiman bekendgemaakt op de staatstelevisie.

Mubarak heeft de macht overgedragen aan het leger. Minister van Defensie Tantawi staat nu aan het hoofd van een militaire raad die het land voorlopig leidt. Meer details over het vertrek van Mubarak ontbreken nog.

Op het Tahrirplein in Caïro ging op het moment van de bekendmaking een enorm gejuich op. Er wordt al de hele avond feest gevierd door honderdduizenden mensen. De betogers dansen en zwaaien met Egyptische vlaggen. Ook wordt er muziek gemaakt en roepen ze de leus "Het volk heeft gewonnen".

In verschillende steden rijden auto's toeterend door de straten. Passanten omhelzen elkaar en feliciteren elkaar met het vertrek van Mubarak.

Vaarwel Vrijdag

Het Tahrirplein in de hoofdstad was al ruim twee weken het hart van de demonstraties tegen Mubarak en zijn regime. Vandaag was de achttiende dag van het protest, die van tevoren was uitgeroepen tot 'Vaarwel Vrijdag'.

Mubarak en zijn familie hadden eerder vandaag de Egyptische hoofdstad verlaten. Hij zocht met enkele familieleden zijn toevlucht tot zijn vakantiehuis in Sjarm el-Sjeik. Op het vliegveld van die Egyptische badplaats werd hij verwelkomd door de lokale gouverneur. Of Mubarak in Egypte blijft, is nog onduidelijk.

Gisteravond had Mubarak in een tv-toespraak nog gezegd dat hij niet zou opstappen. Wel had hij toen al enkele taken overgedragen aan Suleiman.

'Mooiste dag'

Binnen en buiten Egypte is opgetogen gereageerd op het vertrek van Mubarak. Het gezicht van de oppositie, Mohamed ElBaradei, was de eerste die op het nieuws reageerde. Hij noemde vandaag de mooiste dag van zijn leven. "Het land is na tientallen jaren van repressie bevrijd," riep ElBaradei.

STER reclame