Enorme droogte in de regio Turkana
NOS NieuwsAangepast

Tienerprostitutie om hoofd boven water te houden in droogte

Ze zitten vaak in een financiële spagaat, families die op het Keniaanse platteland wonen. Om toch eten op tafel te krijgen worden vrouwen en jonge meisjes de prostitutie in gestuurd, staat in een rapport van het International Rescue Committee (IRC). "En ze verdienen soms maar veertig cent per klant", vertelt correspondent Koert Lindijer.

De 24-jarige Mary is een van die vrouwen die - nadat ze was verkracht - de prostitutie in moest om geld te verdienen voor haar dochter, haar broers en zussen en haar moeder. "Ik zag dat mijn familie ervan afhankelijk was", zegt ze tegen het IRC. "De kinderen zijn altijd hongerig en dat zette me ertoe om het te doen. Ik zag geen andere mogelijkheid."

Het is de droogte die leidt tot de enorme financiële crisis in het Afrikaanse land. "Het zet alles op zijn kop", legt Koert Lindijer uit. "De economie, cultuur, levensgewoonten en dus de moraal. In Kenia hebben zo'n 2,5 miljoen mensen voedselgebrek."

Veesterfte

Vooral het ruwe noorden van Kenia heeft te kampen met extreme droogte. Men moet daar leven van grootschalige veeteelt. "Maar de inkomsten vallen nu weg doordat de periodes van droogte elkaar steeds sneller opvolgen. In de noordwestelijke regio Turkana ging drie jaar geleden al de helft van het vee dood. Nu is dat zestig procent."

Om geld binnen te halen voor hun families, moeten vrouwen en jonge meisjes dus seks hebben voor geld. Lindijer: "Het IRC deed vorige maand onderzoek in Lodwar, de hoofdstad van Turkana. In het zogenaamde red-light district troffen ze daar 320 meisjes aan, tussen de 12 en 17 jaar."

Volgens het IRC is voedsel inmiddels vijf keer zo duur geworden. "Er zijn conflicten rond waterputten en er is een toename van ondervoeding en besmettelijke ziekten", stelt de organisatie. Naast prostitutie zouden volgens het IRC ook meisjes al op vroege leeftijd trouwen om aan voedsel te komen.

"Dit gaat om een diepe crisis", zegt correspondent Koert Lindijer. "Een opeenvolging van al die droogte, die grote delen van Afrika nu parten gaat spelen. Er is steeds meer geweld tussen gemeenschappen, meer diefstal van vee, meer verkrachting. De morele vezel van de samenleving verdwijnt. Het maakt de mensen steeds wanhopiger."

Mensen moeten er iets van maken in plaats van afwachten of God je wel of geen regen geeft.

Correspondent Koert Lindijer

Kenia moet zoeken naar nieuwe inkomstenbronnen. Want het land is een van de droogste gebieden van het continent. "Hele culturen moeten worden omgebouwd. Niet meer afhankelijk zijn van de natuur, maar zelf initiatief nemen. Er iets van maken in plaats van afwachten of God je wel of geen regen geeft."

Mary krijgt inmiddels hulp van het IRC. "Zij hebben me ook aan condooms geholpen, dus ik heb geen seks meer zonder condoom. Ik bescherm mezelf nu en ik ben ze daar heel erg dankbaar voor. Als ik niet bij de opvang van het IRC was geweest, was ik nu dood."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl