Het elftal van Duitsland Getty

Duitse vrouwenelftal gaat op voor zevende titel op rij

tijd van publicatie Aangepast

Als het om de top van het Europese vrouwenvoetbal gaat steekt er één land met kop en schouders bovenuit: Duitsland. Komend EK kan het Duitse elftal voor de negende keer kampioen worden en zelfs voor de zevende keer op rij.

Voor de meest ervaren speelster van het team, Anja Mittag, kan het haar vierde titel worden: "Natuurlijk zijn we favoriet, maar de meeste druk leggen we onszelf op. We hopen dat het een mooi toernooi wordt dat we zeker willen winnen."

Anja Mittag Getty

Duitsland kan gelijk aan de bak. De eerste wedstrijd op 17 juli in poule B is tegen Zweden. Het land waar het met 2-1 van won in de olympische finale van 2016.

Mittag heeft er goede herinneringen aan overgehouden: "Het is mijn favoriete moment van de afgelopen jaren. We hadden al zoveel gewonnen, maar nog nooit een olympische finale. We speelden niet het beste voetbal, maar we wonnen wel."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Duitse voetbalsters gaan op voor negende EK-goud

Vrouwenvoetbal is populair in Duitsland. Bij de Duitse voetbalbond zijn inmiddels meer dan een miljoen vrouwen ingeschreven. Het is een sport die snel is gegroeid volgens Patrizia Hell van de DFB: "Tot 1970 was het in Duitsland voor vrouwen verboden om te voetballen."

"De bondscoach heeft tegenwoordig keuze genoeg. We hebben een goed systeem van regionale centra waarin talentvolle speelsters worden opgeleid. De besten stromen dan door naar het nationale elftal. Doordat het eerste team zo succesvol is krijgen we ook steeds meer aanwas."

Gewoon over straat

Naar de olympische finale tussen Duitsland en Zweden keken tien miljoen Duitsers, het was de op een na best bekeken sportwedstrijd op de Duitse televisie tijdens de Spelen. Toch blijven ook in Duitsland de vrouwen nog achter in bekendheid bij de mannen. Mittag, lachend: "Ik kan nog gewoon over straat hoor. Maar dat is ook wel fijn."

Anja Mittag heeft de datum van de vorige EK-finale op haar arm getatoeëerd NOS

Een tatoeage op haar arm herinnert Mittag voor altijd aan de hoofdrol die ze speelde in de vorige EK-finale. Ze scoorde het enige doelpunt in de wedstrijd tegen Noorwegen.

Ook nu horen Duitsland en Noorwegen tot de favorieten. En zegt de international die al 153 duels voor Duitsland speelde: "Ook Engeland, Zweden, Frankrijk en Nederland behoren tot de kanshebbers. Nederland omdat het het gastland is, dan kan je altijd verrassen."

Dat de finale in Enschede wordt gespeeld, vlakbij de Duitse grens, was haar nog niet opgevallen. "Maar dat is wel mooi voor de Duitse fans. Als we de finale halen, kunnen de fans makkelijk de wedstrijd bijwonen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

EK voetbal voor vrouwen, rechtstreeks bij de NOS

STER reclame