Justin Goetzee
NOS VoetbalAangepast

NAC mikt bij terugkeer eredivisie op 40 punten

NAC wil komend seizoen de verrassing van de eredivisie worden. De club die na twee jaar terugkeert op het hoogste niveau mikt op een plek bovenin het rechterrijtje. "Als we 40 punten halen, zijn we tevreden", spreekt directeur Justin Goetzee ambitieus in Langs de Lijn.

De hunkering was groot bij NAC, en het feest op de Grote Markt in Breda na de dubbele confrontatie met NEC wat dat betreft veelzeggend. Duizenden dolblije fans vierden de promotie naar de eredivisie.

"Dat komt omdat we de bodem hebben geraakt. Financieel en sportief", vertelt Goetzee. "Toen ik vier jaar geleden begon als directeur was NAC min of meer failliet. We hebben elk jaar winst kunnen draaien, maar dat heeft ook effect op de sportieve resultaten. We degradeerden (in 2015, red.) omdat we te veel op de cijfers moesten letten."

Jonge NAC-fans vieren de promotie op de Grote Markt

De laatste drie jaar zit NAC in de relatief veilige categorie twee van de KNVB. Volgens Goetzee is de club hard op weg om financieel stabiel te worden. "Wij presenteren nu met redelijk gemak een sluitende begroting. Als wij een paar jaar onafgebroken in de eredivisie kunnen spelen gaan wij in no time naar een positief eigen vermogen en is de club gezond."

De aanwinsten van NAC: Pablo Mari, Manu Garcia, Thierry Ambrose, Paolo Fernadez

In de ambitie om weer een stabiele eredivisionist te worden past misschien wel de samenwerking met een kapitaalkrachtige club als Manchester City. De Engelsen zijn sinds vorig jaar een partner van NAC, met als gevolg dat er deze zomer, net als vorig seizoen, weer een aantal City-spelers zullen worden uitgeleend aan de Bredase club.

De teller voor komend seizoen staat inmiddels op vijf City-huurlingen. De 20-jarige vleugelverdediger Angeliño werd als laatste aan de selectie toegevoegd. Het laatste half jaar kwam de Spanjaard uit voor Real Mallorca in de Segunda División.

Goetzee is blij met het samenwerkingsverband. "We moeten alleen wel scherp zijn dat het niet bijt met het DNA van de club. Gelukkig heeft City veel gevoel bij wat er leeft bij NAC. En wij screenen de spelers die komen ook goed."

Dat NAC komend seizoen weer in de eredivisie uitkomt, kan voor een deel op het conto van trainer Stijn Vreven worden geschreven. In januari nam hij het stokje over van de ontslagen Marinus Dijkhuizen.

De laatste jaren is de Brabantse club nogal een duiventil geweest waar trainers aan de lopende band werden ontslagen, iets wat NAC veel geld heeft gekost. Goetzee verwacht dat Vreven nog wel een tijdje blijft zitten. "Zijn drive en DNA passen perfect bij ons. Ik denk dat hij op dit moment de aangewezen persoon is om het eerste van NAC te leiden."

Stijn Vreven tijdens de voorbereiding van NAC

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl