De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz
NOS NieuwsAangepast

Ook Oostenrijk verbiedt komst Turkse minister

De Oostenrijkse regering heeft de Turkse minister van Economische Zaken verboden het land binnen te komen. Minister Zeybecki wilde in Oostenrijk een manifestatie bijwonen ter herdenking van de couppoging van 15 juli vorig jaar in Turkije.

Het verbod komt van minister Kurz van Buitenlandse Zaken, zei een woordvoerder van zijn ministerie op de Oostenrijkse radio. De manifestatie wordt zeer groot en de komst van de Turkse minister houdt volgens de woordvoerder een gevaar in voor de openbare orde en veiligheid in Oostenrijk. Wenen zou een gewoon bezoek van de minister niet verbieden, zei de woordvoerder.

De Turkse regering zegt in een reactie dat het verbod om deel te nemen aan de herdenking van een couppoging laat zien dat Oostenrijk democratische waarden niet in ere houdt.

Sebastian Kurz

Kurz heeft zware kritiek op de mensenrechtensituatie in Turkije. Oostenrijk is een van de meest uitgesproken critici van Turkije naar aanleiding van de arrestaties en ontslagen in Turkije na de couppoging. Turkije heeft 50.000 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de staatsgreep en circa 150.000 mensen ontslagen of geschorst.

Oostenrijk is ook voorstander van stopzetting van de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie.

NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek legt een verband tussen het scherpe Oostenrijkse standpunt en de vervroegde verkiezingen in het land op 15 oktober. De 30-jarige Kurz is gekozen tot lijsttrekker van de christen-democratische regeringspartij ÖVP. Door zich zo duidelijk uit te laten over Turkije zou hij stemmen kunnen winnen en de kans vergroten om de nieuwe kanselier te worden.

Rutte

Het Oostenrijkse besluit volgt op soortgelijke maatregelen van Duitsland en Nederland. Vrijdag liet de Nederlandse regering weten dat de Turkse vice-premier niet welkom is bij een bijeenkomst in Apeldoorn over de mislukte coup.

Premier Rutte zei dat de diplomatieke problemen tussen Nederland en Turkije eerst moeten worden uitgepraat. Zo is de Nederlandse ambassadeur voorlopig niet welkom in Turkije.

Duitsland stond president Erdogan eind vorige week niet toe om Turkse Duitsers toe te spreken toen hij in Duitsland was voor de G20-top. Minister Gabriel van Buitenlandse Zaken zei dat een dergelijk optreden niet gepast is gezien het politieke conflict met Turkije. Erdogan zei over het verbod in een interview in Die Zeit dat Duitsland met een dergelijke beslissing politieke zelfmoord pleegt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl