Fabio Aru wint de vijfde Tourrit

De eerste Tourweek: wie is de verliezer, wie de smaakmaker?

De elleboog van Peter Sagan, de ruggenwervel van Robert Gesink en de knieschijf van Alejandro Valverde. Er werd een hoop gemopperd over saaie etappes in de eerste Tourweek, maar wie de balans op maakt na negen etappes ziet dat er toch een hoop gebeurd is.

NOS-commentatoren Gio Lippens en Maarten Ducrot nemen de week door.

Wie was de man van de week?

Lippens: "Dat kan er voor mij maar één zijn, Chris Froome. Hij maakte in de tijdrit op de eerste dag al duidelijk dat hij de beste is. Daarna heeft hij alle aanvallen weerstaan, hij countert heel goed. Gisteren zette hij de concurrentie in de afdaling van de Mont du Chat onder druk, waardoor Richie Porte onderuit ging."

"Of hij dat kan volhouden, durf ik niet te zeggen. Maar tot nu toe stijgt hij boven zichzelf uit en dat had ik voor de Tour niet verwacht."

Chris Froome tijdens de negende etappe

Ducrot: "Poeh, dat is een moeilijke. Ik kies voor Warren Barguil. Hij zat de afgelopen twee dagen mee in de aanval, puur op wilskracht. Dat vind ik leuk om te zien."

"Eind april brak hij zijn bekken en pas twee weken voor de Dauphiné was hij terug op de fiets. Dat hij met dit kleine beetje voorbereiding al zo kan knallen in de eerste week, vind ik heel knap. Had de streep gisteren twee centimeter verder gelegen, dan had hij de etappe gewonnen."

Wie is de de smaakmaker van de week?

Lippens: "Fabio Aru rijdt het aanvallendst van alle favorieten. Gisteren profiteerde hij van materiaalpech van Froome, daarmee zal hij geen vrienden gemaakt hebben. Maar het typeert hem wel. Hij rijdt fris, eigenlijk zoals ik had verwacht dat Alberto Contador zou rijden. Hij is de enige die echt heeft aangevallen."

Aru soleert naar ritzege op La Planche des Belles Filles

Ducrot kiest voor de etappewinnaar van zaterdag: "Lilian Calmejane. Hij won een van de zwaarste etappes, een rit waarbij iedereen wilde meezitten in de kopgroep. Hij rijdt pas zijn eerste Tour, van hem gaan we nog veel horen. Hij wilde ook echt winnen. In de finale kreeg hij kramp, maar hij zette door."

"Als Calmejane niet had gewonnen, had hij een dranghek in tweeën geslagen. Dat kun je niet zeggen van Edvald Boasson Hagen."

Wie was de verliezer van de week?

Ducrot hoeft niet lang na te denken: "Boasson Hagen. Hij verloor vrijdag met drie millimeter van Marcel Kittel, als het niet minder is. En wat zegt hij dan na afloop? Hij bedankt zijn ploeggenoten en zegt dat hij liever gewonnen had. Kom op zeg, dat is toch veel te politiek correct. Hij had een rondemiss van het podium moeten trekken."

Volgens Lippens is de Australiër Richie Porte de grote verliezer: "Hij was Froomes grootste uitdager in alle polls, maar hij maakte een kapitale stuurfout. Daarvoor deed Porte het prima. Hij was niet supersterk, want hij heeft niet aangevallen in de etappe naar La Planche des Belles Filles. Hij deed het niet zoals we hadden verwacht."

Porte moet Tour verlaten na harde val in afdaling Mont du Chat

Wat was het moment van de week?

Ducrot kiest voor twee momenten waarop de veiligheid van de renners in het geding kwam? "Op de eerste dag zagen we Valverde heel hard vallen. Ik kies voor het moment waarop hij met zijn knieschijf tegen het pootje van het dranghek schoot. Hij brak zijn knieschijf, dat is een niet te onderschatten blessure. Iedereen praat over veiligheid en dan gebeurt dit..."

"Ik vind de botsing tussen Peter Sagan en Mark Cavendish ook een moment van de week. Ïn de sprint reden ze zowat door elkaar heen. In de koers waren ze het respect voor elkaar totaal kwijt en na de wedstrijd deden ze weer aardig voor elkaar."

Ook Lippens kiest voor de 'elleboog' van Sagan. "Zijn uitsluiting vond ik persoonlijk onterecht. Nu is de Tour in een andere fase terechtgekomen, Sagan had in de eerste week de smaakmaker moeten worden."

Sagan rijdt Cavendish de hekken in, elleboog of niet?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl