Roger Federer
NOS SportAangepast

Verkoudheid zit Federer meer dwars dan tegenstanders

Het is vandaag 'Manic Monday' op Wimbledon. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen staan alle wedstrijden uit de vierde ronde op het programma. Dat betekent dat bij de mannen de 'Big Four' in actie komt.

Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray en Novak Djokovic domineren het mannentennis al jaren en zijn ook op Wimbledon weer ongenaakbaar. Alleen Murray verloor in de eerste week een set.

Sinds 2002 is de titel op het heilige gras van Londen altijd naar een van de vier supersterren gegaan. En ook nu verlopen de zaken soepel voor het kwartet. "Ik heb haast meer problemen met mijn verkoudheid dan met mijn tegenstanders. Maar ik voel me nu al twee keer beter dan twee dagen geleden", zei de 35-jarige Federer zaterdag.

Voormalig Wimbledon-kampioen Boris Becker, oud-coach van Djokovic, weet het zeker: "Een van hun vier zal weer met de trofee aan de haal gaan."

Novak Djokovic

Lleyton Hewitt was in 2002 de laatste speler van buiten de 'Big Four' die zegevierde op Wimbledon. Daarna was Federer zeven keer de beste, Djokovic drie keer en Nadal en Murray elk twee keer. "Het is hun gras, hun thuisbaan", zei Ernests Gulbis zaterdag, nadat hij had verloren van Djokovic.

Toch is het sinds 2014 niet meer voorgekomen dat de gehele 'Big Four' op 'Manic Monday' nog in het toernooi zat. In 2015 verloor Nadal in de tweede ronde en vorig jaar deed hij zelfs niet mee in Londen. Bovendien werd Djokovic vorig jaar voortijdig uitgeschakeld.

Mooi om te zien dat we er nog zijn om het de nieuwe generatie moeilijk te maken.

Roger Federer

Federer verbaast zich er niet meer over dat hij weer door zijn drie concurrenten vergezeld wordt in de tweede week van een grandslamtoernooi. "Mooi toch? Ik had wel verwacht dat Andy en Novak hier hun vorm zouden vinden. En Rafa's vertrouwen is zo groot, ik had hem er ook bij gezet."

Wie kan de 'Big Four' stoppen?

Er lijken maar drie spelers goed genoeg in vorm te zijn om de 'Big Four' echt te bedreigen op Wimbledon. Ook Marin Cilic, Tomas Berdych, Alexander Zverev en Grigor Dimitrov verloren nog geen set. De laatste is de volgende tegenstander van Federer.

"Iedere keer als ik tegen hem speel, is hij weer beter geworden", zegt de Zwitser over de Bulgaar, die eerder dit jaar weliswaar de halve finales haalde van de Australian Open, maar nog nooit van Federer heeft gewonnen.

Geef Rafa geen tijd. Anders kan hij je vernietigen.

Karen Chatsjanov

Djokovic neemt het voor een plaats in de kwartfinales op tegen de ongeplaatste Fransman Adrian Mannarino, die hij vorig jaar op Wimbledon in drie sets aan de kant schoof. En Murray treft in Benoît Paire eveneens een ongeplaatste, maar ook onberekenbare Fransman.

Nadal kruist de degens met de Luxemburgse grasspecialist Gilles Müller, die net als hij linkshandig is. Nadals vorige tegenstander, Karen Chatsjanov, heeft wel een tip voor Müller: "Geef Rafa geen tijd. Anders kan hij je vernietigen."

Rafael Nadal

Federer (35), Nadal (31), Djokovic (30) en Murray (30) zijn alle vier dertigers. Maar ze zijn niet de enige 'oudjes' die nog van de partij zijn in Londen: ook Müller, Berdych en Kevin Anderson behoren tot die categorie. Niet eerder zaten zoveel dertigers in de vierde ronde in Londen.

"Ik heb nog bij de junioren tegen deze jongens gespeeld", zegt Federer. "Mooi om te zien dat we er nog zijn om het de nieuwe generatie moeilijk te maken. Onze generatie is erg, erg sterk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl