De overwinning op IS in Mosul wordt gevierd in de straten van de Iraakse stad
Aangepast

'Juich niet te vroeg om de herovering van Mosul'

Na ruim drie jaar is Islamitische Staat uit de Iraakse stad Mosul verjaagd. De Iraakse premier Haider al-Abadi riep vandaag de overwinning uit.

De inwoners van Mosul waren drie jaar lang afgegrendeld van de buitenwereld. Ze trotseerden Islamitische Staat maar ook bombardementen van de coalitie. Door al die bombardementen en gevechten liggen grote delen van de stad in puin.

De Verenigde Naties schatten dat de wederopbouw van de infrastructuur van Mosul zo'n 1 miljard dollar zal kosten. In sommige buurten is geen enkel gebouw ontsnapt aan het oorlogsgeweld.

Inwoners Mosul leefden drie jaar lang onder strenge kalifaatregels

De strijd om de stad heeft negen maanden geduurd. Het oosten van de stad werd in januari al heroverd. Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen is het afgelopen jaar twaalf keer in Mosul geweest. Hij is vrijdag net weer teruggekomen.

Volgens Melissen hebben mensen enorm geleden de afgelopen maanden in West-Mosul. "Er kwamen mensen zonder ledematen of die lang gewond in huizen hebben gelegen naar buiten." Daarnaast hebben ze enorme honger gehad. "Ik hoorde verhalen over kinderen die modder hebben gegeten omdat ze zo lang klem zaten en er geen voedsel meer was."

IS hanteert een bepaalde tactiek. Als je denkt dat de laatste strijders zijn doodgeschoten, blijkt dat er toch nog ergens een paar verstopt zitten.

Hans Jaap Melissen

Melissen waarschuwt dat er na de herovering niet te vroeg gejuicht moet worden. "IS hanteert een bepaalde tactiek. Als je denkt dat de laatste strijders zijn doodgeschoten, blijkt dat er toch nog ergens een paar verstopt zitten. Die vallen de troepen dan in de rug aan."

De komende dagen verwacht Melissen dan ook veel aanslagen op militairen. "Het is altijd makkelijk om aanslagen te plegen en er blijven voorlopig slapende IS-cellen in de stad."

Daarnaast is de strijd tegen IS in Irak nog lang niet beslist. "Verschillende plekken zijn nog in handen van IS. En in de toekomst zul je zien dat ze blijven terugkeren op plekken waar chaos is, bijvoorbeeld in Libië."

Bekijk het gesprek met Hans Jaap Melissen in Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl