Tsjetsjenen bij een demonstratie voor president Kadyrov EPA

In Tsjetsjenië zijn minstens 27 mensen zonder enige vorm van proces geëxecuteerd. De onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta schrijft dat de executies een half jaar geleden zijn uitgevoerd.

Novaja Gazeta heeft vaker onthullingen gedaan over grove schendingen van de mensenrechten in de deelrepubliek van Rusland. De krant schrijft dat de slachtoffers werden opgepakt na de moord op een bekende Tsjetsjeense politieman. Die werd in december vorig jaar gedood door een groep jonge mannen.

Na de moordaanslag volgden meerdere politieoperaties, waarbij volgens de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov elf militanten werden gedood. Wat hij er niet bij vertelde, was dat agenten ook tientallen mannen arresteerden en opsloten in kelders van politiebureaus.

Niet voor de rechter

Waarschijnlijk gebeurde dat omdat de mannen werden verdacht van extremisme, maar volgens Novaja Gazeta zijn de meesten nooit in staat van beschuldiging gesteld.

In de nacht van 26 januari zouden zeker 27 arrestanten zijn doodgeschoten. Zij hadden nooit voor de rechter gestaan. Het aantal executies ligt mogelijk nog hoger, schrijft Novaja Gazeta. De krant schat dat er misschien zelfs 56 mannen zijn doodgeschoten.

De executies vonden plaats terwijl de doodstraf sinds 1997 is opgeschort in Rusland. De krant heeft alle onderzoeksgegevens overgedragen aan de autoriteiten in Tsjetsjenië, maar die hebben er tot nu toe niets mee gedaan.

Geschonden mensenrechten

De deelrepubliek Tsjetsjenië, die onder leiding staat van president Ramzan Kadyrov, wordt geregeld beschuldigd van mensenrechtenschendingen. Recent berichtte Novaja Gazeta dat de politie in de republiek tientallen homoseksuele mannen had gearresteerd, vernederd en mishandeld. Enkelen van hen zouden dat niet hebben overleefd.

In Tsjetsjenië gelden Russische wetten, maar Kadyrov trekt zich daar wel vaker niets van aan. Hij geniet de steun van president Poetin, vooral omdat hij de islamitische opstandelingen onder de duim weet te houden.

STER reclame