De hockeyers van India tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio
NOS SportAangepast

India trekt zich terug uit Hockey Pro League

India heeft zich om nog onduidelijke redenen teruggetrokken uit de Hockey Pro League, het prestigieuze landentoernooi dat in 2019 voor het eerst zal worden georganiseerd.

Het toernooi wordt gespeeld tussen januari en juni en komt in de plaats van de Champions Trophy en de halve finales en finale van de World Hockey League. Bij zowel de mannen als de vrouwen is Nederland één van de negen deelnemende landen.

WK en Olympische Spelen

De terugtrekking van India kan gevolgen hebben voor hun deelname aan WK's en de Olympische Spelen, daar waar de Hockey Pro League vanaf 2019 zal gelden als één van de belangrijkste kwalificatietoernooien. India staat momenteel zesde (heren) en twaalfde (vrouwen) op de wereldranglijst.

De wereldhockeybond FIH laat weten het besluit van India te betreuren en op zoek te gaan naar vervangers.

Kritiek

Direct na de bekendmaking van de competitieopzet, vorige maand, werd het format van de Hockey Pro League overladen met kritiek. In plaats van een kwalificatieproces konden landen solliciteren naar deelname.

Bij de mannen vielen Spanje (zilver bij de Olympische Spelen in Peking), Ierland en Maleisië buiten de boot. Ook de Spaanse hockeysters mogen niet deelnemen aan de nieuwe competitie, net als de Ierse, Italiaanse, Japanse en Belgische vrouwen.

De opzet ligt vast voor vier jaar. Landen kunnen niet degraderen of promoveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl