Ongevleugeld lieveheersbeestje Henk Soepenberg

In Nederland is een nieuwe insectensoort aangetroffen: het ongevleugeld lieveheersbeestje. Het beestje is oranjebruin met een zwarte kop. Omdat het geen vleugels heeft en dus niet kan vliegen, verspreidt het zich waarschijnlijk via water.

In 2014 werd het ongevleugeld lieveheersbeestje voor het eerst gezien in Ommen. Inmiddels zijn er zoveel aangetroffen, dat we officieel kunnen spreken van een nieuwe soort, zegt Vincent Kalkman van het Eis Kenniscentrum Insecten.

Er zijn flinke populaties gevonden in Friesland en Overijssel. De omvang van de populaties kan erop wijzen dat de soort in feite al jaren in Nederland leeft, maar over het hoofd is gezien.

Volgens Kalkman is dat best mogelijk: "Als je rondkijkt zie je ze niet snel, maar als je gaat slepen met een net dan blijken er soms behoorlijke aantallen te zitten", zei hij in het VARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Mogelijk is het ongevleugeld lieveheersbeestje uit Duitsland naar Nederland gekomen, via de Overijsselse Vecht of het Kanaal Almelo-Nordhorn. Het beestje kan via stromend water over kortere of grotere afstanden getransporteerd worden.

In Nederland zijn ruim 60 verschillende soorten lieveheersbeestjes bekend.

Een zevenstippelig lieveheersbeestje ANP

STER reclame