Feyenoord geniet in Bollenstreek nog van titel, maar begint weer op nul

Het seizoen van Feyenoord is op sportpark Ter Specke in Lisse begonnen zoals het vorige eindigde: veel vrolijke fans, gehuld in het rood en wit, met om zich heen een geur van bier, rook en vuurwerk. Bij FC Lisse hopen de Rotterdammers de basis te leggen voor een nieuwe landstitel.

Eerste training Feyenoord wederom drukbezocht

Dat gebeurde zaterdagmiddag vooral met jeugdspelers. Grote namen als Karim El Ahmadi en Nicolai Jørgensen genieten nog van een paar dagen vakantie.

Net als Tonny Vilhena, die in zijn vrije tijd zijn ploegmaten kwam aanmoedigen tegen FC Lisse. Het was ook de eerste keer dat het Legioen hun kampioenen weer aan het werk kon zien.

1/2Jean-Paul Boëtius in actie tegen FC Lisse ANP
2/2Kevin Diks in actie tegen FC Lisse ANP

"Deze week gaan we weer open trainen en dan zien we hoeveel supporters deze club heeft", zei trainer Giovanni van Bronckhorst na de eerste krachtmeting van het seizoen. "Dit is een fase waarin spelers nog instromen. Het belangrijkste nu is dat we weer wennen aan het voetbal."

En dat gebeurde met succes. Terwijl de hoopvolle kinderstemmen in de Bollenstreek werden overschreeuwd door liederen en vuurwerkknallen, versloegen de jonkies uit 'Zuid' de amateurclub uit de Tweede Divisie met 5-0. De eerste wedstrijdminuten zitten weer in de benen bij de landskampioen.

Landskampioen begint seizoen in Bollenstreek

Een reportage van verslaggever Corné Hendriks vanaf sportpark Ter Specke in Lisse.

Bijna twee maanden terug stond Van Bronckhorst nog met de schaal te prijken voor een uitzinnige menigte op de Coolsingel, maar dat telt niet meer in het nieuwe seizoen, zo vertelde hij na het oefenduel.

"We zijn nog steeds trots daarop, maar meer is het niet. Het was een fantastisch feest, maar iedereen beseft dat we weer op nul beginnen."

Giovanni van Bronckhorst tijdens de huldiging van Feyenoord ANP Pro Shots

Net als bij de aanwezige supporters, van wie een aantal het lichaam versierd heeft met een verse kampioenstattoo, is de transferperiode het gesprek van de dag.

Met een flink gevulde bankrekening - Feyenoord ontving voor de transfers van Rick Karsdorp en Terence Kongolo zo'n dertig miljoen euro - is de opdracht voor technisch directeur Martin van Geel helder, zei Van Bronckhorst.

Kind van Feyenoord

"We zijn nog op zoek naar een linksback en willen ook voorin nog een versterking. Daar stoppen we nu onze energie in." Op namen wilde de coach niet ingaan. Ook niet toen het ging over Robin van Persie. Veel fans zien niets liever dan een terugkeer van de wereldster, kind van Feyenoord, momenteel nog onder contract bij Fenerbahçe.

Een speler van dat kaliber en met die ervaring zou een mooie aanwinst kunnen zijn, toch? "Als jij het zegt...", hield Van Bronckhorst de boot af.

Giovanni van Bronckhorst tijdens de eerste openbare training van Feyenoord Pro Shots

Na een vakantie met Vilhena en El Ahmadi aan het strand van Ibiza gaat Bilal Basacikoglu zijn derde jaar bij Feyenoord in. Sinds zijn komst uit Heerenveen heeft de buitenspeler zijn belofte nog niet in kunnen lossen. "Dit wordt het seizoen van de waarheid", aldus de aanvaller. "Het moet nu toch wel gaan gebeuren. Zo voel ik dat zelf ook."

Tegen Lisse maakte Basacikoglu het eerste doelpunt van de Rotterdammers in deze voorbereiding. Tussen de jeugdspelers was hij ineens een routinier. "Er zijn natuurlijk een paar vaste waardes weggegaan, dat betekent dat er nieuwe moeten opstaan. Het is aan ons om dat zelf op te pakken. Ik denk dat we gewoon een fantastische groep hebben."

Bilal Basacikoglu in actie tegen FC Lisse ANP

Punten leverde de zege op de amateurs uiteraard niet op, maar de voorbereiding is, na een week besloten trainen, nu echt begonnen. Volgende week gaat Feyenoord naar Putten voor een oefenduel, twee weken later komt Real Sociedad naar De Kuip.

Dat is de laatste oefenwedstrijd voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Vitesse, waarin Van Bronckhorst ook in zijn derde seizoen als trainer een prijs kan pakken.

1/2Feyenoord tijdens de eerste open training in De Kuip ANP
2/2Feyenoord tijdens de eerste open training in De Kuip ANP