De internationale pers in een concerthal in Hamburg, als onderdeel van de G20-top
NOS NieuwsAangepast

Zo zag de pers in G20-landen de top in Hamburg

De voorpagina's staan sinds de start van de G20-top gisteren vol met nieuws over demonstraties en de handdruk van Vladimir Poetin en Donald Trump. Maar wat schrijven media in de deelnemende landen nog meer over twee dagen Hamburg?

China: die andere beladen handdruk

In tegenstelling tot hun collega's in veel andere landen hebben Chinese journalisten weinig oog voor de Amerikaanse president. De verbeterde relatie tussen China en Japan krijgt veel meer aandacht. Ook de samenwerking met Frankrijk heeft volgens Chinese media een flinke boost gekregen.

Even spannend was de ontmoeting tussen president Xi Jinping en zijn Indiase collega Narendra Modi. Beide landen lieten vooraf het woord oorlog vallen vanwege een ruzie in een grensgebied. Desondanks schudden de Aziatische leiders elkaar de hand, met een glimlachje zelfs.

Modi (links met witte baard) en Xi Jinping (rechts) ontmoeten elkaar

In zijn speech riep Xi op tot een zo open mogelijke wereldeconomie. Hoe meer iedereen profiteert, des te meer groeit de globale economie, is zijn boodschap. Het lijkt een reactie op Trumps protectionistische America first-beleid.

Australië: op de achterbank bij Trump

Premier Malcolm Turnbull en zijn vrouw rijden in Hamburg mee met Donald en Melania Trump in 'the beast'. Het ritje in de gepantserde presidentiële limousine krijgt volop aandacht in Australische media. Want de twee wereldleiders bespreken belangrijke zaken, zoals de kernproeven van Noord-Korea.

"Ik heb daarover een goed gesprek gehad met Trump", zegt Turnbull na afloop. Hij benadrukt de grote zorgen die Australië heeft over de provocaties van Noord-Korea. Ook suggereert hij dat China meer verantwoordelijkheid moet nemen bij het vinden van een oplossing.

'The beast', de bepantserde limousine van Trump in Hamburg

VS: isolatie en nucleaire dreiging

In Amerika berichten media uiteenlopend over de top in Hamburg. The New York Times zoomt in op de isolatie van de VS. Na jarenlange dominantie bepalen de andere landen volgens de krant nu steeds meer de agenda. Van handel tot klimaatverandering, de VS staat er op steeds meer punten alleen voor.

Fox News, dat aan de andere kant van het politieke spectrum staat, richt zich vooral op wat er in Hamburg over Noord-Korea wordt gezegd. Trump zegt tegen zijn Chinese collega Xi dat de nucleaire dreiging van Noord-Korea "one way or the other" wordt opgelost.

Met de Japanse premier Shinzo Abe heeft Trump een gesprek achter gesloten deuren. Ze bespreken het gevaar van de kernproeven en rakettesten op een paar honderd kilometer afstand van Japan.

Saudi-Arabië: aankomend gastheer

Merkel vertelt dat Saudi-Arabië gastheer wordt van de G20-top in 2020. Nieuwszender Al Arabiya pakt daar groot mee uit en schrijft dat het land steeds meer vertrouwen geniet van de overige deelnemende landen.

Ibrahim Abdulaziz Al-Assaf van Saudi-Arabië schudt Angela Merkel de hand

Ook is er extra aandacht voor het thema terrorismebestrijding. Saudi-Arabië wil nauwere samenwerking tussen landen, met name om terrorismepropaganda op internet aan te pakken.

Groot-Brittannië: succes voor May

Amerika kan volgens Trump met geen enkel land een sterkere band hebben dan het Verenigd Koninkrijk. Ook de Britse pers schenkt met name aandacht aan wat de Amerikaanse president zegt tegen hun leider.

Premier May en Donald Trump willen zo snel mogelijk een handelsverdrag sluiten. Een "heel grote en heel krachtige deal" in de woorden van de president. Tijdens de top liet de Chinese president Xi zich positief uit over de brexit. Britse media concluderen dat May goede zaken doet in de handelsrelatie met de twee grootste wereldeconomieën.

Xi Jinping, Donald Trump en Theresa May in Hamburg

Britse journalisten schrijven ook veel over Ivanka Trump. De presidentsdochter nam het in Hamburg bij sommige sessies over van haar vader. Terwijl die bijvoorbeeld een ontmoeting had met de Indonesische president, ging Ivanka om de tafel met de andere wereldleiders.

Een BBC-correspondent zegt dat hij nog nooit zoiets heeft meegemaakt. Ook The Telegraph schrijft dat het niet eerder voorkwam een wereldleider op een internationale top wordt vervangen door zijn dochter. Ivanka Trump is wel een van de belangrijkste adviseurs van president Trump.

Rusland: grapje van Poetin

Duidelijk een stap voorwaarts, zo omschrijven Russische journalisten het treffen tussen Poetin en Trump. "Het opent de potdichte deur voor de Russisch-Amerikaanse relatie", citeert The Moscow Times een politicus.

Vladimir Poetin spreekt in Hamburg

De Russische president denkt dat de banden in ieder geval deels kunnen worden hersteld. Tijdens het ruim twee uur durende gesprek tussen hem en Trump is volgens Poetin de basis voor een persoonlijke samenwerking gelegd. "De Trump die we op tv zien, is heel anders dan de echte persoon", zegt Poetin tegen nieuwszender Russia Today.

Ook de ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron staat in de schijnwerpers. Die kwam iets te laat voor zijn gesprek met Poetin in Hamburg. De reden was een lange discussie met collega's over klimaatverandering, zou Macron gezegd hebben. "Ik hoop dat het nu beter gaat met het klimaat", grapte Poetin als reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl