Grote belangstelling voor afscheid verongelukte zeilers in Breskens
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Grote belangstelling bij afscheid verongelukte zeilers uit Breskens

In het Zeeuwse Breskens is onder grote belangstelling afscheid genomen van twee verongelukte zeilers. Freddy Franssens en Frans Maas kwamen vorige week om het leven tijdens een wedstrijd met hun zeiljacht voor de Belgische kust.

De plechtigheden zouden aanvankelijk in de kerk in Breskens zijn. Omdat er van tevoren al veel belangstelling werd verwacht, besloten de nabestaanden de uitvaart in een loods in de jachthaven van Breskens te houden. Volgens Omroep Zeeland woonden zo'n 800 tot 900 mensen de uitvaartdienst bij.

De kisten van de zeilers werden onder de themamuziek van Pirates of the Caribbean naar een podium gebracht waar lovende woorden werden gesproken. Maas werd geroemd om zijn kennis van de zee en het bouwen van jachten. Over Franssens werden anekdotes verteld en zijn reislust werd in herinnering geroepen.

Verrast

Volgens de zoon van Freddy Franssens is de familie verrast door de enorme belangstelling uit Breskens, maar vooral ook ver daarbuiten.

Het ongeluk met het zeiljacht in de buurt van Oostende kwam door een gebroken kiel, een uitstekend onderdeel onder de boot. Het jacht verloor daarbij stabiliteit en kapseisde. Drie van de zes zeilers werden gered. Van de drie slachtoffers is het lichaam van een 18-jarige man uit Terneuzen nog spoorloos.

Bij de uitvaart werd ook stilgestaan bij de Terneuzenaar. Omdat hij nog steeds wordt vermist, wilde de familie niet gecondoleerd worden.

Advertentie via Ster.nl