Macron, Poetin en Merkel op de G20 in Hamburg

G20-compromis over handel, maar bij klimaat ligt Trump dwars

Op de G20 in Hamburg is een compromis bereikt over de wereldhandel, maar de wereldleiders zijn het niet eens geworden over het klimaat. Onderhandelaars van alle deelnemende landen zijn het eens over een slotcommuniqué, dat vanmiddag gepresenteerd wordt. Een EU-woordvoerder zei dat het om een G20-communiqué gaat en niet om een G19-communiqué (zonder de VS).

In het communiqué verklaren de twintig landen zich voor een vrije wereldhandel en tegen protectionisme, maar wordt ook "de rol van legitieme verdedigingsinstrumenten in de handel" erkend. Landen mogen hun bedrijven en merkten beschermen tegen oneerlijke concurrentie.

Lippendienst

Door de America First-koers van president Trump was het de vraag of de G20 zich eensgezind tegen protectionisme zouden kunnen uitspreken. Er wordt nu in elk geval lippendienst bewezen aan de vrije wereldhandel. Of dat in de praktijk veel betekent is de vraag. De tekst is een compromis dat ook de mogelijkheid van nationale beschermingsmaatregelen erkent.

Volgens EU-bronnen zullen 19 van de 20 deelnemende landen de intentie uitspreken om het Klimaatakkoord van Parijs uit te voeren. Op dit punt blijft de VS dwarsliggen. Verwacht wordt dat de 19 andere landen in de verklaring "kennisnemen" van het Amerikaanse besluit uit het Klimaatakkoord te stappen.

Bilateraaltjes

Er zijn verschillende gesprekken onder vier ogen. De Chinese president Xi verzekerde de Franse president Macron in zo'n 'bilateraaltje' dat China de afspraken uit het klimaatakkoord zal nakomen. Frankrijk en China gaan samenwerken bij projecten met duurzame energie. Macron zal eind dit jaar of begin volgend jaar een bezoek aan China brengen.

Trump had een bilateraaltje met de Britse premier May, waarin ze spraken over een handelsakkoord. Volgens Trump is het "een erg, erg grote deal, heel krachtig, een grote deal voor beide landen".

Gisteren had Trump een gesprek met president Poetin, dat hij vandaag omschreef als "geweldig".

Ivanka Trump (2e van rechts) temidden van haar vader, bondskanselier Merkel en IMF-topvrouw Lagarde

De Amerikaanse president wekte verbazing en kritiek door zich in de plemaire vergadering zeker twee keer te laten vervangen door zijn dochter Ivanka terwijl hij zelf bilaterale overleggen voerde. Ze heeft niet namens haar vader gesproken.

G20-leiders kunnen zich tijdens de vergaderingen laten vervangen door stafmedewerkers. Trump heeft zijn dochter Ivanka aangewezen als zijn adviseur. Maar veel deelnemers vonden het toch een vreemd gezicht om de dochter van Trump tussen de Chinese president Xi en de Britse premier May te zien zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl