Oud-voorzitter Wang Hui bij het stadion van ADO Den Haag

Twee nieuwe ‘moderne’ Chinese commissarissen bij ADO

Na het recente vertrek van Wang Hui als voorzitter van ADO Den Haag heeft de club nu twee commissarissen uit China aangesteld. Het gaat om John Yan en Felix Wu, die namens grootaandeelhouder United Vansen (UVS) zullen fungeren als toezichthouder.

De nieuwe namen komen uit de bus rollen midden in een periode waarin er veel gebeurt bij de club. Vandaag werd bekend dat ADO onlangs 3.9 miljoen euro van United Vansen heeft gekregen om zich te versterken op de transfermarkt.

Oliemannetje

Het volgende project van de club is het verder samenstellen van de nieuwe Raad van Commissarissen. Dat is een taak voor Ben Knüppe, die afgelopen half jaar als een soort oliemannetje orde op zaken moest stellen bij ADO. Hij omschrijft commissarissen Yan en Wu als 'moderne Chinese jongelui die uitstekend Engels spreken en snappen hoe de wereld in elkaar zit'.

"Felix Wu kennen we bij ADO al een tijdje en heeft een economische achtergrond. John Yan is iemand die boeken heeft geschreven over sport, over voetbal. Hij is veel op de Chinese televisie geweest en heeft veel verstand van sport. Eigenlijk een soort Chinese Kees Jansma is mij verteld. We zijn erg blij met hen."

Knuppe is het 'oliemannetje' van ADO, en met succes

Eerder deze zomer begon een ware uittocht van commissarissen bij ADO. Eerst vertrokken Wim Deetman en Martin Jol na onvrede over financiën en de in hun ogen wispelturige houding van UVS. Kort daarop trok ook de gemeente Den Haag haar handen van de club af. Vorige week bleek dat ook Wang Hui uit de raad van commissarissen stapt.

Met de komst van Yan en Wu zijn twee van de beoogde vijf RvC-posities ingekleurd. De drie nog open vacatures zijn volgens Knüppe bestemd voor Nederlanders. In de zoektocht naar een nieuwe RvC-voorzitter heeft ADO de hulp ingeroepen van een headhunterskantoor. De gewenste kandidaat moet voldoen aan de profielschets: onafhankelijk, Nederlands, bekend met ADO én de sportwereld.

Telefoon

Ook dienen zich soms zelfbenoemde kandidaten aan. "Af en toe gaat er wel eens een telefoontje", zegt Knüppe. "Maar of mensen die spontaan bellen nou noodzakelijkerwijs de meest geschikte kandidaten zijn, zou je je kunnen afvragen."

Volgens Knüppe heeft de onafhankelijke voorzitter een belangrijke taak te vervullen. Hij moet de gebroken relatie met de gemeente herstellen. "Hoe je het wendt of keert. Voor ADO Den Haag is de gemeente Den Haag van belang. Voor Den Haag is toch ook ADO van belang. Het stadion hier is eigendom van de gemeente. ADO Den Haag is huurder. Ze kunnen niet zonder elkaar. Ik hoop dus dat mijn opvolger in staat is om de relatie niet alleen te normaliseren, maar ook echt een positieve draai te geven. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl