APM Terminals in Rotterdam ANP

De APM-containerterminals in de Rotterdamse haven zijn weer in bedrijf. APM meldt dat zowel de oudere terminal op de Eerste Maasvlakte als de nieuwe, geautomatiseerde, op de Tweede Maasvlakte het weer doet. Beide werden getroffen door de cyberaanval op 27 juni.

Maar sinds gisteren, negen dagen na de aanval, werkt alles dus weer. De eerste scheepsafhandelingen zijn inmiddels succesvol afgerond, zegt APM. "Na de aanval hebben gespecialiseerde teams, met eigen personeel en externe ondersteuning, gewerkt aan het herstel van de dienstverlening voor onze klanten. Stapsgewijs zijn de activiteiten weer opgestart bij beide terminals, weliswaar met behulp van deels handmatige procedures."

TNT

Een ander bedrijf dat last had van de cyberaanval was pakketbezorger TNT. Het bedrijf zegt nu dat alle depots en distributiecentra wereldwijd weer operationeel zijn en dat ze hard bezig zijn om achterstanden weg te werken. TNT weet nog niet hoe groot de schade is door de aanval. Maar die kan flink zijn, zegt het bedrijf.

Stap vooruit

Bij de eveneens getroffen medicijnfabrikant MSD is het nog geen business as usual. "We gaan wel steeds meer terug naar een normale situatie, elke dag maken we een stap vooruit", aldus een woordvoerder.

MSD heeft een hoofdkantoor in Haarlem en productielocaties in Oss en Boxmeer. "We fabriceren weer medicijnen op productielijnen die eerder nog stillagen, maar nog niet alles is weer in bedrijf."

Oekraïne

Deskundigen zeggen dat de virusaanval gericht was op Oekraïne. Het virus verspreidde zich via een Oekraïens boekhoudprogramma en veel bedrijven en instellingen in Oekraïne werden dan ook getroffen.

En de Oekraïense geheime dienst zegt dat Russische inlichtingendiensten betrokken waren bij de virusaanval. Het doel zou zijn geweest om zo veel mogelijk schade aan te richten, belangrijke data te vernietigen en paniek te veroorzaken.

STER reclame