Reuters

In Hamburg is het opnieuw onrustig. Er zijn weer confrontaties geweest tussen politieagenten en activisten en relschoppers die zijn afgekomen op de G20-top in de Duitse stad.

Betogers wilden een toegangsweg naar het conferentiecomplex bezetten. Toen ze iets na 07.00 uur in beweging kwamen, ging het mis. "Een demonstrant naast me wordt door de mobiele eenheid met knuppels helemaal in elkaar geslagen, omdat hij zijn gezicht heeft bedekt", zei verslaggever Mattijs van de Wiel in Hamburg. "Betogers zeggen dat zij niet provoceren, maar door de politie worden geprovoceerd."

De directe omgeving van het complex waar de top wordt gehouden, is verboden gebied. En in een grote cirkel daaromheen mag niet worden gedemonstreerd.

De vrouw van de Amerikaanse president Trump kan niet meedoen aan het programma voor partners van de staatshoofden en regeringsleiders, omdat ze haar verblijf niet uit kan. Dat is door demonstranten omsingeld en Melania Trump en haar gevolg krijgen geen toestemming om naar buiten te komen.

De politie heeft versterking gevraagd van andere korpsen in Duitsland. "We hebben gevraagd of mensen beschikbaar zijn en dat wordt nu bekeken", zegt een woordvoerder. Vier deelstaten hebben samen al meer dan 850 agenten toegezegd. Volgens het Duitse persbureau DPA zijn er zo'n 19.000 politieagenten op de been.

Gewond

Gisteravond was het ook erg onrustig in de Duitse havenstad. Bij de rellen zijn tot nu toe 160 agenten gewond geraakt. Het is niet bekend hoeveel gewonden er onder de relschoppers zijn. Bijna vijftig mensen zijn gearresteerd. Er zijn ook veel vernielingen gepleegd.

Inwoners van Hamburg zeggen dat het een provocatie is dat de G20 juist in hun stad bijeenkomt, omdat Hamburg een linkse stad is.

Rellen aan vooravond G20-top in Hamburg

De tegenstanders van de top willen hun woede uiten over globalisering en sociale ongelijkheid. De G20-top in Hamburg is vandaag en morgen. Op de agenda staan onder meer gesprekken over wereldhandel, klimaatverandering en de aanpak van terrorisme.

Onder de deelnemers zijn de presidenten Trump (VS) en Poetin (Rusland) en Europese leiders. Premier Rutte is er op uitnodiging van bondskanselier Merkel ook bij.

STER reclame