Officiële taxistandplaats op Schiphol ANP

Een Amsterdamse taxichauffeur heeft wegens gijzeling en poging tot afpersing van Chinese passagiers in zijn auto negen maanden celstraf gekregen.

De 22-jarige chauffeur pikte de vier Chinezen bij Schiphol op. Hij reed ze naar Amsterdam-West en vroeg daar 485 euro voor de rit. Toen de zakenlieden weigerden te betalen, bleef hij rondjes rijden en dreigde met geweld. Pas toen een passagier een ruit van het portier had ingeslagen, liet hij het viertal gaan tegen betaling van 100 euro.

De rechtbank in Amsterdam rekent het de chauffeur zwaar aan dat hij zijn passagiers angst heeft aangejaagd. Omstanders hebben verklaard dat de Chinezen in paniek waren en schreeuwden toen ze de taxi verlieten.

Imago

De chauffeur heeft niet alleen het imago van de taxibranche te grabbel gegooid, maar ook dat van de stad Amsterdam, vindt de rechtbank. Ook is daardoor het vertrouwen dat mensen in de taxibranche zouden moeten hebben, ernstig aangetast.

Gebleken is dat de chauffeur zelf actief op zoek ging naar passagiers en mensen uitkoos die het Nederlands niet machtig waren. Hij heeft inbreuk gemaakt op hun lichamelijke integriteit, hun levenssfeer en bewegingsvrijheid, vindt de rechtbank.

De advocaat van de chauffeur had betoogd dat alles op een misverstand berustte en dat zijn cliënt niet 485 maar 85 euro had gevraagd. Hij had om vrijspraak gevraagd.

STER reclame