AFP
NOS NieuwsAangepast

EU-parlement wil opschorting lidmaatschapsgesprekken met Turkije

Het Europees Parlement wil dat de EU de gesprekken met Turkije over een EU-lidmaatschap opschort. Een resolutie daarover is met een ruime meerderheid aangenomen.

De besprekingen moeten wat het parlement betreft worden gestaakt zodra Turkije de grondwetswijzigingen doorvoert waarover de Turken in april in een referendum konden stemmen. De grondwetswijziging voorziet in een grote versterking van de macht van president Erdogan en een beperking van de parlementaire bevoegdheden.

Ook vindt het parlement dat president Erdogan zich buiten de democratische orde plaatst door de manier waarop hij tegenstanders aanpakt na de mislukte coup van een jaar geleden.

Vluchtelingendeal

Het parlement kan de Europese leiders niet dwingen tot een opschorting van de onderhandelingen. En het is vrijwel uitgesloten dat die gehoor zullen geven aan de oproep. De Europese leiders zijn wel kritisch over de koers van Erdogan en sinds de mislukte coup is de relatie met Turkije ernstig verslechterd, maar ze zijn bang dat de vluchtelingendeal met Turkije in gevaar komt als de onderhandelingen over het Turkse lidmaatschap worden stopgezet.

Die onderhandelingen vormden voor Turkije een van de voorwaarden om vluchtelingen te verhinderen door te reizen naar de EU.

Solidariteit

De Turkse minister voor EU-zaken, Ömer Çelik, zei in een reactie op de oproep van het parlement dat geen van beide partijen baat zou hebben bij het opschorten van de onderhandelingen. Hij zei dat Turkije niet meer nauw samenwerkt met de EU als onderhandelingen worden stopgezet. De mening van het Europees Parlement heeft wat hem betreft geen waarde.

Ook zei Çelik dat het Europees Parlement nagelaten heeft solidariteit te tonen na de mislukte coup van vorig jaar. "We hadden krachtige steun verwacht", zei Çelik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl