Trump tijdens zijn toespraak
NOS NieuwsAangepast

Trump in Warschau: band tussen VS en Europa sterker dan ooit

De VS heeft door zijn woorden en daden zijn inzet voor artikel 5 van de NAVO laten zien. Dat zei president Trump in zijn toespraak in Warschau. Volgens artikel 5 van het NAVO-verdrag zijn de lidstaten verplicht te hulp te schieten als één van hen wordt aangevallen.

Er bestaat twijfel over Trumps bereidheid solidair te blijven met de Europese NAVO-lidstaten. Trump noemde de NAVO eerder achterhaald. Polen en andere landen in Oost- en Midden-Europa voelen zich bedreigd door Rusland. Trump benadrukte in Warschau zijn verbondenheid met Polen. En volgens hem zijn de verbondenheid tussen de VS en Europa onveranderd sterk en misschien wel sterker dan ooit.

Trump speecht in Warschau

Tegelijk herhaalde hij dat de Europese NAVO-lidstaten hun financiële verplichtingen moeten nakomen en dat Polen als een van de weinige Europese landen wel aan die verplichtingen voldoet. Volgens hem gaat het nog te langzaam, maar beginnen door zijn opstelling "miljarden en miljarden" toe te stromen.

Polen als voorbeeld

Polen is volgens Trump door zijn geschiedenis en zijn tegenwoordige opstelling een voorbeeld voor de rest. De Polen laten zien dat de verdediging van de vrijheid en beschaving niet alleen een kwestie is van middelen, maar ook van wil, aldus Trump.

Trump noemde Rusland expliciet als bedreiging voor de vrijheid. Hij riep Rusland op zijn "destalibiserende activiteiten in Oekraïne en elders" te stoppen en op te houden met zijn steun aan Iran en het regime in Syrië. Ook zei hij dat Rusland het westen destabiliseert met cyberaanvallen.

Trump kreeg in Warschau een warm welkom. Keer op keer werd zijn speech onderbroken door het publiek dat zijn naam scandeerde.

Terrorisme

De Amerikaanse president ging uitgebreid in op de strijd van Polen tegen de nazi-overheersing en de daaropvolgende communistische onderdrukking. Hij zei dat we nu worden geconfronteerd met een nieuwe onderdrukkende ideologie, die van het radicale islamisme.

Hij noemde dat een ernstige bedreiging voor onze vrijheid, onze manier van leven en onze beschaving, maar zei er zeker van te zijn dat het Westen stand zal houden. Naar zijn mening heeft hij daarvoor in Saudi-Arabië belangrijke stappen gezet. Hij herinnerde eraan dat hij de Arabische leiders heeft opgeroepen het terrorisme vanaf hun grondgebied uit te roeien.

Trump tijdens zijn speech

De toespraak was op Krasinski Plein, bij het monument voor de opstand van Warschau tegen de nazi's in 1944. Trump noemde die opstand, die werd neergeslagen terwijl de Russische troepen van korte afstand toekeken, een voorbeeld van de vrijheidswil van de Polen.

Hij ging niet naar het gedenkteken voor de opstand in het joodse getto van Warschau in 1943. De joodse gemeenschap in Polen heeft daar zijn "diepe teleurstelling" over geuit en opgemerkt dat alle Amerikaanse presidenten en vice-presidenten die Polen sinds de val van het communisme in 1989 bezochten, wel naar het monument gingen.

Noord-Korea

Voorafgaand aan zijn speech riep Trump in een persconferentie de naties op Noord-Korea te confronteren met de gevolgen van zijn "zeer, zeer slechte gedrag".

Trump op zijn persconferentie in Warschau

Hij zei dat de VS harde maatregelen tegen Noord-Korea overweegt, maar ook dat hij "geen rode lijnen trekt". "We gaan de komende weken en maanden zien wat er gebeurt met betrekking tot Noord-Korea."

Rode lijn

"Rode lijnen" verwijst naar Syrië, waar Trump in april een militaire luchthaven liet bestoken met kruisraketten. Dat was een reactie op een gifgasaanval van het Syrische leger, waarmee president Assad volgens hem "vele rode lijnen" had overschreden.

Eerder had Trumps voorganger Obama het gebruik van gifgas het overschrijden van een rode lijn genoemd, die de VS niet zou tolereren.

Militair ingrijpen

De Amerikaanse VN-ambassadeur Haley waarschuwde vannacht dat de VS desnoods bereid is tot militair optreden om de nucleaire dreiging van Noord-Korea tegen te gaan.

Dinsdag testte Noord-Korea een intercontinentale raket, die mogelijk krachtig genoeg was om Alaska te bereiken. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei gisteren op de staatstelevisie uitdagend dat het een cadeautje voor Trump was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl