Beeld van de vlog waarin wordt opgeroepen om te bellen
NOS NieuwsAangepast

Betaalnummer YouTuber uit de lucht na oplichten fans

De Autoriteit Consument en Markt heeft een betaalnummer van YouTuber Snapking uit de lucht gehaald. Volgens de toezichthouder werden onder anderen minderjarigen onnodig lang aan de lijn gehouden en was het niet duidelijk dat het geld kostte om te bellen.

"Ik weet dat jullie willen weten wie de moeder is", zegt de YouTuber in een van zijn video's over zijn kind. "Dat kunnen jullie te weten komen als jullie me bellen op een speciaal nummer. Wie het langst wacht schakel ik door en vertel ik wie de echte moeder is."

Duur

In drie weken tijd werd er voor ruim 13.000 euro naar het nummer gebeld. Volgens de toezichthouder zijn er slechts vijf bellers doorverbonden, bij de rest van de bellers werd - na een aantal minuten in de wacht - de verbinding verbroken.

Het ging om een 0909-nummer. Zulke nummers worden onder meer gebruikt voor belspelletjes en loterijen. "Aan dit soort telefoonnummers zijn voorwaarden verbonden", zegt woordvoerder Pauline Gras van de ACM. "Als beller moet je weten wat het kost en als aanbieder moet je leveren wat je belooft."

Het nummer is nu geblokkeerd. Het geld dat het nummer heeft opgebracht is door de ACM vastgezet. Er wordt nog gekeken wat er met dat geld gaat gebeuren. "We zijn aan het uitzoeken of de gedupeerden het geld terug kunnen krijgen, al is dat heel ingewikkeld", zegt Gras.

Een boetetraject had ook gekund, maar dat is langduriger en dan hadden er meer mensen de dupe kunnen worden

Pauline Gras, ACM

Een van de klachten over Snapking kwam van een collega-vlogger. "Die baalde van de actie van Snapking, omdat het niet goed is voor het imago van vloggers in het algemeen", zegt Gras. Bij de toezichthouder zijn geen meldingen binnengekomen over andere vloggers die hun fans oplichten.

De ACM legt Snapking geen boete op. "Wij hebben gekozen voor een snelle interventie, om het nummer zo snel mogelijk uit de lucht te krijgen. Een boetetraject had ook gekund, maar dat is langduriger en dan hadden er meer mensen de dupe kunnen worden", zegt Gras.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl