Schippers terug in Lausanne, maar nu met heel andere verwachtingen

AFP

In 2013 was ze nog een dartele meerkampster. Een enorm talent, dat de sprintafstanden gebruikte om de wereldtop in de zevenkamp te bestormen. Zo goed was Dafne Schippers dat ze op 4 juli 2013 de 100 meter mocht lopen bij de Diamond League-wedstrijden. In het officieuze voorprogramma, dat wel.

Schippers won de race in 11,09 seconden en zal de ervaring niet snel vergeten. "Dit was mijn eerste internationale Diamond League ooit. Dat is voor mij heel bijzonder."

Schippers ís het hoofdprogramma

Vier jaar later is Schippers terug in Lausanne. Niet meer in het voorprogramma, maar in het hoofdtoernooi van de achtste Diamond League-wedstrijd van het seizoen. Sterker, ze ís het hoofdprogramma. Haar status is veranderd, de verwachtingen ook. "Ik hoop hier een beste seizoenstijd te lopen."

Schippers terug in Lausanne: hier liep ik mijn eerste Diamond League

Als wereldkampioene moet ze normaal gesproken de 200 meter moeiteloos naar haar hand kunnen zetten, vindt ook NOS-atletiekverslaggever Léon Haan. "Dit wordt haar laatste 200 meter voor de WK in Londen. Haar tijd is niet eens zo belangrijk."

Haan legt uit: "Tot nu toe heeft ze nog niet supersnel gelopen, maar dat hoeft ook nog niet. Haar trainingsopbouw dit jaar is volledig gericht op de WK in augustus. Topvorm houd je maar twee weken vast. In augustus moet ze die topvorm hebben, niet eerder."

Snelste seizoenstijden 200 meter (snelste tijd per atleet)

Atleet tijd (wind)
1. Tori Bowie (VS) 21,77 (+1,5) Eugene, 27 mei 2017
2. Shaunae Miller-Uibo (Bah) 21,91 (+1,5) Eugene, 27 mei 2017
3. Elaine Thompson (Jam) 21,98 (+1,5) Eugene, 27 mei 2017
4. Kyra Jefferson (VS) 22,02 (+1,1) Eugene, 10 juni 2017
5. Deajah Stevens (VS) 22,09 (+1,5) Eugene, 14 mei 2017
6. Dafne Schippers 22,29 (+1,4) Azusa, 14 april 2017

Haar beste 200 meter (22,29 seconden) liep Schippers bij wedstrijden in het Amerikaanse Azusa. Vijf atletes waren dit jaar al sneller. Haar grootste concurrenten Tori Bowie en Elaine Thompson zelfs meerdere keren.

Haan: "Een goede tijd heeft te maken met omstandigheden en tegenstand. In Lausanne loopt ze tegen twee sterke Amerikaansen. Kyra Jefferson liep dit jaar al 22,02 seconden, maar plaatste zich niet voor de WK. Kimberlyn Duncan deed dat wel, maar was nog niet sneller dan Schippers dit jaar. "

De opdracht is simpel, zegt verslaggever Haan: "Voor Schippers gaat het alleen om winnen. Dat telt voor haar status op de WK, haar tijd is minder belangrijk."

Dit is het moment voor Bonevacia

Voor Liemarvin Bonevacia staat er wel iets op het spel in Lausanne. Twee weken geleden al liep de atleet de WK-limiet op de 400 meter tijdens de EK landenteams in Lille, maar hij werd gediskwalificeerd.

"Hij heeft nog twee kansen om onder de 45,50 seconden te lopen", aldus Haan. "Als het in Lausanne niet lukt, moet het bij de NK in Utrecht gebeuren. Maar nu loopt hij tegen wereld- en olympisch kampioen Wayde Van Niekerk. Daar kan hij zich aan optrekken. Dit is wel het moment."

Bonevacia loopt limiet in Lille, maar wordt gediskwalificeerd

Ook Sifan Hassan komt op de Diamond League-wedstrijden in Zwitserland in actie. Niet op de 1.500 meter, maar op de 800 meter. "Een snelheidstraining", weet Haan. "Ze heeft haar laatste drie 1.500 meters met overmacht gewonnen. Dan is het logisch dat ze nog een keer aan haar snelheid wil werken."

Met Laura Muir, Selina Büchel en Francine Niyonsaba, de winnares van het olympisch zilver in Rio, heeft ze genoeg tegenstand. "Ik ben benieuwd hoe Hassan zich in dat veld staande houdt."

Een samenvatting van de Diamond League in Lausanne is om 22.40 uur te zien in Nieuwsuur en vanaf 23.25 uur in het late Journaal. Flitsen van de wedstrijden zijn te horen bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 vanaf 20.30 uur.