Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken
NOS NieuwsAangepast

Plasterk stopt met geldverslindende vernieuwing bevolkingsregister

De vernieuwing van het voormalige bevolkingsregister, de Basisregistratie voor Personen (BRP), wordt stopgezet. Het project wordt veel te duur en loopt zo'n grote vertraging op dat minister Plasterk geen andere oplossing ziet dan een einde te maken aan het plan.

De minister van Binnenlandse Zaken sprak in de Tweede Kamer van een "treurige conclusie". Vorige week had Plasterk de modernisering van de basisregistratie nog in de ijskast gezet. Uit onderzoek was duidelijk geworden dat het project een vertraging zou oplopen van bijna drie jaar. De kosten zijn inmiddels al zo'n 90 miljoen euro, bevestigt een woordvoerder.

24/7

Het plan was om een systeem te maken waar alle overheidsinstanties 24/7 de meest recente persoonsgegevens, zoals naam en verblijfplaats direct en online kunnen opvragen. Het gaat dan om het Rijk, de gemeenten, de Belastingdienst, het UWV en DUO voor de studentengegevens. Nu sturen gemeenten maar één keer per dag nieuwe registratiegegevens door aan het bevolkingsregister. Het project kampt met grote ICT-problemen.

Aan de modernisering van de registratie van burgers wordt al vanaf 2000 gewerkt. Plasterk gaat nu met de andere betrokken partijen, zoals de gemeenten, overleggen hoe het project op een "ordentelijke wijze" kan worden gestopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl