Eigenlijk zou hij in de Giro d'Italia voor het klassement gaan. Maar een trainingsongeluk vlak voor de start op zijn eigen Sardinië gooide roet in het eten. En dus richtte Fabio Aru zich op de Tour de France.

Na zijn imposante zege op La Planche des Belles Filles is hij misschien wel de belangrijkste kandidaat om Chris Froome van zijn vierde Tourzege te houden.

Aru durfde niet eerder aan te vallen: doodsbang voor laatste kilometer

"Ik won al ritten in de Vuelta en de Giro, maar nooit in de Tour. Dus ik ben uitermate tevreden", zei Aru afgemeten. De kopman van Astana is nu derde achter de nieuwe geletruidrager Froome en de oude Geraint Thomas. Het verschil met de kop: 14 seconden.

Op 2,4 kilometer onder de top plaatste Aru zijn aanval en zag dat niemand een antwoord had. "Ik durfde niet eerder te gaan, omdat ik wist hoe steil die laatste kilometer was. Daar was ik echt bang voor."

Video's van Nibali

Met Aru zegeviert voor de tweede keer in drie aankomsten op La Planche des Belles Filles een renner in de Italiaanse kampioenstrui. Vincenzo Nibali won daar immers in 2014 en schreef vervolgens de Tour op zijn naam.

"Vincenzo Nibali is een goede vriend van mij", reageerde Aru diplomatiek op de vergelijking met zijn oud-ploeggenoot. "Ik heb de video van zijn overwinning bestudeerd".

Aru soleert naar ritzege op La Planche des Belles Filles

STER reclame