Reuters

Een dag na de test van Noord-Korea met een intercontinentale langeafstandsraket heeft het Zuid-Koreaanse leger van zich laten horen. De legerleiding heeft een simulatievideo gepubliceerd waarin te zien is hoe het land zijn buurland en aartsvijand aanvalt.

Dit soort spierballentaal is ongewoon voor Zuid-Korea, zegt Korea-deskundige Sico van der Meer van instituut Clingendael. "Normaal bedient Noord-Korea zich van dit soort tactieken. Het Zuid-Koreaanse leger opereert meestal onder de radar en probeert een conflict juist te voorkomen."

Video: Zuid-Korea valt aan

Van der Meer denkt dat de legertop een signaal wil afgeven aan de provocerende noorderbuur, maar ook aan de eigen bevolking. Nu de spanningen in de regio oplopen, neemt de angst voor een oorlog toe onder de Zuid-Koreanen.

Zo'n conflict zou Zuid-Korea uiteindelijk ongetwijfeld winnen, zegt Van der Meer. "Al was het maar omdat de Verenigde Staten en een groot deel van de rest van de wereld aan hun kant staan."

In de video wil de Zuid-Koreaanse legerleiding laten zien waar het - naar eigen zeggen - toe in staat is. Een Zuid-Koreaanse aanval op Noord-Korea verloopt volgens de video in drie fasen.

'Vuurzee in Seoul'

Het klopt dat Zuid-Korea over betere wapens beschikt en uitermate snel kan handelen, zegt Van der Meer. Probleem is alleen dat Noord-Korea in korte tijd veel schade zou kunnen aanrichten in het land.

De hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul, ligt grofweg 56 kilometer van de Noord-Koreaanse grens. Van der Meer: "Het regime in Pyongyang dreigt regelmatig dat ze de stad in een vuurzee kan veranderen. En dat is ook zo."

Deze video past goed in de propaganda van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

Korea-deskundige Sico van der Meer

Mede daarom snapt hij niet dat Zuid-Korea zich laat verleiden tot dit machtsvertoon. "Dit kan compleet verkeerd vallen. Daarnaast past dit mooi in de propaganda van dictator Kim Jong-un, die hiermee kan laten zien dat juist Zuid-Korea de agressor is."

Dat terwijl Zuid-Korea er veel aan gelegen is een conflict te voorkomen. Een oorlog zal - hoe kort ook - veel schade aanrichten. De video is daarom niet alleen opvallend, maar ook risicovol, stelt Van der Meer. "Het loopt zo makkelijk uit de hand."

STER reclame