Trudy van Rijswijk / NOS
NOS NieuwsAangepast

Betoging Wilders en tientallen anderen in Arnhem tegen komst Marcouch

PVV-leider Geert Wilders heeft met tientallen anderen bij het gemeentehuis in Arnhem gedemonstreerd tegen de komst van voormalig PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch als burgemeester van de stad. Onder de demonstranten waren ook Edwin Wagensveld, de leider van de anti-islamitische actiegroep Pegida, en Constant Kusters van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU).

"Er waren een paar honderd mensen, zowel voor als tegenstanders, maar er zaten ook heel veel dagjesmensen tussen die gewoon nieuwsgierig waren", zegt verslaggever Jeroen van Dommelen. "Er was een opstootje waarbij iemand een klap kreeg, maar de politie kwam meteen tussenbeide. Het is nu weer voorbij, iedereen gaat weg."

Er waren zo'n 25 leden van Pegida. De NVU leek met een man of vijf aanwezig te zijn. Een klein aantal mensen begon een tegendemonstratie. Zij droegen borden en A4-vellen waarop "Het ruikt hier naar de jaren '30... bah" te lezen was.

De politie was met tientallen agenten aanwezig bij de demonstratie. Ook de politie te paard is ingezet.

  • Jeroen van Dommelen / NOS
    PVV-leider Wilders staat de aanwezige pers te woord
  • Jeroen van Dommelen / NOS
    De politie-inzet bij de demonstratie in Arnhem

Wilders noemde Marcouch in de aankondiging van de demonstratie een "fan van de islamofascistische moslimbroeder al-Qaradawi". Al-Qaradawi is een Egyptische islamitische geleerde en wordt gezien als de ideoloog van de Moslimbroederschap. Volgens Wilders wilde Marcouch de theoloog met subsidie naar Nederland halen voor een lezing, wat Marcouch ontkent.

De PVV-voorman hekelt ook de opvattingen die Marcouch volgens hem over de politie heeft. "De man die wél vindt dat agenten Turks of Arabisch moeten kunnen spreken én voorstander is van hoofddoekjes bij de politie, maar vindt dat PVV'ers niets bij de politie te zoeken hebben", schrijft Wilders over Marcouch op Twitter. Hij noemt hem meer geschikt als burgemeester van Rabat dan van Arnhem.

Marcouch zegt dat het iedereen vrij staat om te demonstreren. "Zolang mensen zich aan de wet houden, mag je demonstreren. Ook de heer Wilders." Hij voegde daaraan toe dat hij zelf vooral fan is van mensen die verbinding zoeken met elkaar. "Omdat je uiteindelijk het land, ons land, met elkaar veel beter vooruit helpt."

Volgend jaar wil de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen meedoen in Arnhem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl