Annemiek van Vleuten na haar tijdrit
NOS WielrennenAangepast

Van Vleuten: Giro is harde leerschool

Terwijl de Nederlanders in de Tour de France nog niet in de buurt van een ritzege zijn gekomen, is het 'Oranje boven' in de Giro Rosa. Anna van der Breggen rijdt in het roze, al doet Annemiek van Vleuten er alles aan om haar voor zondag uit die felbegeerde trui te krijgen.

"Elke mogelijkheid die zich voordoet om tijd te pakken, grijp ik aan", sprak Van Vleuten strijdlustig en vol vertrouwen in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. Ze won dinsdag de lastige tijdrit in Sant'Elpidio a Mare, haar tweede dagzege al.

Onderweg moest er flink geklommen worden. "Er zaten twee klimmen in met stukken van meer dan dertig procent. Het was zo steil dat het lastig was om voldoende druk op je achterwiel te houden. En dat op een tijdritfiets."

Van Vleuten staat nu derde, op 1 minuut en 36 seconden van Van der Breggen. Tussen hen in bevindt zich nog de Italiaanse Elisa Longo Borghini. De kans dat na Tom Dumoulin nu ook een Nederlandse vrouw de Giro gaat winnen, is dus aanwezig.

Overigens zijn er meer vergelijkingen te maken tussen Dumoulin en Van Vleuten. De Giro is voor beiden de eerste rittenkoers waar ze als klassementsrenner naartoe hebben geleefd.

Als winnares van de tijdrit staat Annemiek van Vleuten op het podium

"Dit is een totaal nieuwe ervaring voor me", bekende Van Vleuten. "De ploeg heeft mij na de Olympische Spelen geïnspireerd om eens voor het klassement te gaan, omdat ik toen zo goed bergop reed."

De 34-jarige renster lag in de wegrace in Rio de Janeiro alleen aan kop en was op weg naar olympisch goud, toen ze in de afdaling hard ten val kwam.

Stommiteit

Haar eerste klus als klassementsvrouw verloopt trouwens ook niet geheel vlekkeloos. Een dag voor haar winst in de tijdrit verloor ze in een waaieretappe bijna twee minuten.

"Dat was een behoorlijke stommiteit. Je moet de volle tien dagen gefocust blijven en dat was ik niet. Het is een harde leerschool."

Er komen nog vijf etappes om wat aan de achterstand te doen. "Het zou heel zuur zijn als ik door die onoplettendheid de eindzege zou missen. Maar er komen nog best wat bergen aan. Hoe meer, hoe liever. Hoe steiler, hoe beter. Daar kan ik het verschil maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl