Peter Sagan
NOS NieuwsAangepast

Tour verliest met schorsing Sagan een kleurrijke alleskunner

De Tourminator. De Hulk. Peter de Grote. Zijn bijnamen liegen er niet om. De Slowaak Peter Sagan staat bekend om zijn honger naar wielersucces. En ook al won hij veel, zijn honger leek nooit gestild.

Dat bleek ook vandaag toen hij in zijn sprint naar de finish van de vierde Touretappe concurrent Mark Cavendish ten val bracht. Sagan werd daarop naar huis gestuurd.

"Hij is zeker geen doorsnee-renner", zegt oud-wielrenner en NOS-commentator Maarten Ducrot. "Sagan is een artiest. Hij wil lol maken en probeert altijd een mooie wedstrijd te rijden."

Voor Ducrot geldt Sagans eerste wereldtitel als een hoogtepunt. "En natuurlijk de Touretappe van Luik naar Seraing in 2012, waar hij de vogeltjesdans deed toen hij over de finish kwam."

Sagan is met zijn kunsten een echte publiekslieveling. "Hij kleurt graag buiten de lijntjes", legt commentator Ducrot uit. "Hij luistert niet altijd blindelings naar wat hem op zijn oortje wordt gezegd. Maar hij neemt daar ook altijd verantwoordelijkheid voor."

Tour de France 2016: Peter Sagan in volle sprint

De renners zijn volgens Ducrot iets minder blij met Sagan. "Hij wringt zich overal doorheen naar de finish. Met een bodycheck hier en daar pakt hij zijn weg. En dat levert zeker kritische geluiden op bij zijn collega's."

Dat zal na zijn elleboog tegen Mark Cavendish niet anders zijn. Ducrot: "Ik denk wel dat Sagan zich persoonlijk iets gaat aantrekken van deze schorsing. Ik hoop in elk geval dat hij beter gaat nadenken over zijn optreden in een sprint."

Sagan rijdt Cavendish de hekken in, elleboog of niet?

Deel artikel: