NOS NieuwsAangepast

Demonstratie PVV tegen burgemeestersbenoeming PvdA'er Marcouch

PVV-protest tegen Marcouch als burgemeester Arnhem

PVV-leider Wilders gaat morgen met partijgenoten demonstreren tegen de benoeming van PvdA-politicus Marcouch als burgemeester van Arnhem.

Wilders stelt dat Marcouch "fan is van de islamofascistische moslimbroeder al-Qaradawi" en dat hij van Amsterdam Nieuw-West "een islamitisch stadsdeel wilde maken".

Marcouch heeft altijd ontkend deze geestelijke aan te hangen.

Politie

De PVV vindt het schandalig dat Marcouch de baas van de Arnhemse politie wordt, omdat hij heeft gezegd dat mensen die de ideologie van de PVV aanhangen geen politie-agent zouden moeten zijn.

Wilders vindt hem meer geschikt als burgemeester van Rabat dan van Arnhem. Rabat is de hoofdstad van Marokko, het land waar Marcouch geboren is.

Vrij land

Marcouch reageert bij Omroep Gelderland: "Uiteraard mag iedereen demonstreren. Wij zijn een vrij land. Wij zijn een democratisch land. Zolang mensen zich aan de wet houden, mag je demonstreren. Ook de heer Wilders."

"Ik ben zelf vooral fan van mensen die mensen bij elkaar brengen, die de verbinding zoeken met elkaar. Omdat je uiteindelijk het land, ons land, met elkaar veel beter vooruit helpt", aldus Marcouch.

Bravo

PvdA-leider Asscher reageert op Facebook op de negatieve reacties op de benoeming. "Jongens, omarm de vooruitgang. Het is 2017."

Hij vindt het mooie van de benoeming dat Nederlanders met een migratie-achtergrond alles kunnen worden wat ze willen. "Bravo Ahmed en gefeliciteerd Arnhem", sluit hij af.

Etnische spanningen

De PvdA'er Marcouch was lid van de Tweede Kamer van 2010 tot 2017. Daarvoor zat hij in het stadsbestuur van Amsterdam en ging hij over jeugdbeleid en probleemjongeren. Hij adviseerde bij de politie over etnische spanningen in wijken en steden.

De gemeenteraad van Arnhem heeft Marcouch gekozen uit 21 kandidaten. In de vertrouwenscommissie waren alle partijen vertegenwoordigd: D66, SP, PvdA, VVD, GroenLinks, CDA, Arnhem Centraal, ChristenUnie, Verenigd Arnhem, Arnhemse Ouderen Partij en Partij voor de Dieren.

Marcouch wordt op 1 september geïnstalleerd en wordt benoemd voor een periode van zes jaar.

PVV-leider Wilders wil in maart met zijn partij voor het eerst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl