Top Grass Company vervolgd om witwassen en miljoenenfraude

ANP

Het Openbaar Ministerie gaat vier leidinggevenden van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company vervolgen. Zij worden beschuldigd van witwassen, belastingfraude en valsheid in geschrifte. Het OM kwam hen op het spoor tijdens een groot onderzoek naar het bedrijf.

Een van de verdachten is Johan van Laarhoven, die in Thailand een jarenlange celstraf uitzit vanwege het witwassen van geld dat hij verdiende met The Grass Company. Hij ontkent zelf dat hij iets strafbaars heeft gedaan.

De keten heeft twee coffeeshops in Tilburg en twee in Den Bosch. Volgens het OM sjoemelde de leiding met de financiƫle administratie, waardoor miljoenen euro's aan omzet buiten zicht bleef. Via schijnconstructies in binnen- en buitenland zou zo'n 25 miljoen zijn witgewassen.

Jarenlang onderzoek

Het OM denkt dat Van Laarhoven en zijn broer Frans aan de touwtjes trokken bij de criminele organisatie rond The Grass Company. De andere verdachten zijn een 57-jarige man uit Tilburg en een man van dezelfde leeftijd uit Bladel. Zij staan geregistreerd als bestuurders van het bedrijf.

De dagvaardingen zijn het resultaat van een jarenlang onderzoek naar The Grass Company. Het OM begon daarmee in 2011 vanwege het vermoeden van mensenhandel. Ook werd de keten ervan verdacht te grote voorraden drugs te hebben liggen. Later kwamen ook de illegale geldstromen rond het bedrijf aan het licht.

Drugsgeld witwassen

Voor het verhullen van de criminele activiteiten zou de coffeeshopketen een buitenlands trust- en advocatenkantoor, een belastingadviesbureau, een administratiekantoor en een architectenbureau hebben ingeschakeld. Het OM heeft daarom ook vier rechtspersonen gedagvaard, waarvan twee zijn gevestigd in Panama en Luxemburg.

Johan van Laarhoven is al langer in beeld bij de Nederlandse autoriteiten omdat hij drugsgeld probeerde wit te wassen door het in Thailand te investeren. Drie jaar geleden werd hij in het Aziatische land opgepakt na een rechtshulpverzoek van Nederland. Hij zal jaren moeten uitzitten.